Index Vakbarát Hírportál

Véget ér a viharjelzési szezon, április óta tizenhatan fulladtak a Balatonba

2021. október 31., vasárnap 12:17 | aznap frissítve

Idén az átlagosnál több embert kellett kimenteni a vízből az idei, áprilistól október végéig tartó tavi viharjelzési szezonban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság emlékeztetett: vasárnap véget ér a tavi viharjelzési szezon.

Mint írták, mentésre elsősorban a szörfösöknél, vitorlázóknál, elektromos hajtású vízi járművel közlekedőknél volt szükség, vélhetően a hirtelen időjárás-változások miatt.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a viharjelzési szezonban 194 esetben 410 fürdőzőt, illetve vízen közlekedő embert mentettek ki a Balatonból

– közölték, hozzátéve, hogy ez az átlagosnál több embert jelent.

Az egyik legmegrázóbb eset július végén történt, akkor egy 13 éves fiú és 17 éves bátyja fulladt bele a vízbe az alsóbélatelepi strandnál. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szolgálatának elnöke nem sokkal később lapunknak a következőképp nyilatkozott:

„Ismét kiderült, hogy nem lehet a prevenciót félvállról venni. A főszezonban be kell keményítenünk, és figyelmeztetni kell a strandolókat a veszélyekre, még akkor is, ha ezt sokan bántásnak veszik” – mondta korábban Bagyó Sándor.

Rovatok