Index Vakbarát Hírportál

Az orvosi kamara elnöke: minden zárt térben maszkot kellene viselni

2021. október 31., vasárnap 11:29 | aznap frissítve

Kincses Gyula szerint minden zárt térben maszkot kellene viselni, és a legjobb az lenne, ha tömegrendezvényre, moziba és színházba is csak azok mehetnének, akik be vannak oltva.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány három új járványügyi intézkedést hozott az emelkedő fertőzöttségi adatok miatt.

A bejelentésekkel kapcsolatban több szakember is kritikát fogalmazott meg, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula egy az Mfornak adott interjúban például arról beszélt, hogy a lehető legtöbb intézkedés együttes védelme vezethet csak eredményre. Kiemelte, hogy az átoltottság valóban fontos, ezért is támogatják a munkáltatók bevonását. Ugyanakkor szerinte ismét kedvezményeket kellene kapcsolni a védettségi igazolványhoz, vagyis csak azok mehetnének moziba, színházba és tömegrendezvényre, akik be vannak oltva. Emellett a maszkviselést minden zárt térben fontosnak tartaná, nem csak a tömegközlekedési eszközökön.

Amellett, hogy Kincses Gyula nem tartja elégségesnek a bejelentett intézkedéseket, úgy érzi, hogy a kormány későn is kapott észbe.

Jobb lett volna korábban. A világ összes kormányára jellemző, hogy a közhangulatot figyelve kivárnak, és akkor lépnek, amikor már akkora a baj, hogy a közvélemény is elvárja az intézkedést. Akkor viszont már rendszerint késő

– mondta a MOK elnöke.

A javasolt intézkedések töredékéről döntött a kormány

Nem sokkal az új szabályozás megjelenése előtt indult el egy olyan civil szakértői kezdeményezés, amelyben több mint húsz egészségügyi szakember mondta el a véleményét. Javaslataik a következők voltak:

Mint látjuk, a javasolt intézkedéseknek csak a töredéke valósult meg, köztük például a a maszkviselés, de az is csak a tömegközlekedési eszközökön. Az Index a csütörtöki Kormányinfón érdeklődött Gulyás Gergelynél, hogy terveznek-e a jövőben más intézkedést, köztük például az ingyenes PCR-teszt bevezetését. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: nincs tervben, hogy mindenki számára ingyenessé tegyék a koronavírus-szűrést, és az sem merült fel, hogy olyan ingyenes tesztelési pontokat hozzanak létre, mint amilyenek például Ausztriában vannak.

via Mfor

(Borítókép: Kincses Gyula 2021. július 31-én. Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok