Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: A Városháza a vagyontörvény szerint nem eladható

2021. november 5., péntek 20:20

A főpolgármester kijelentette, hogy Budapest nem tervezi eladni a Városházát, szerinte az ezzel ellentétes hír már bizonyosan a választási kampány része. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában még szó volt a kormány oltási politikájának bukásáról és az atlétikai világbajnokságról is.

Karácsony Gergely szerint nincs olyan ügy, hogy eladnák a Városházát. Az Indexen megjelent információkra reagálva határozottan kijelentette, hogy a főváros nem tervezi eladni az ingatlant, sőt folyamatosan újítják fel az épületet. Megemlítette, hogy ott fog helyet kapni a Budapesti Galéria, felújítják a Városháza parkot, és civil szervezetek számára irodákat is szeretnének kialakítani. A főpolgármester arra kérdésre, hogy az eladás ügye nem esetleg a sajtó és a hírt elsőként közlő Index felültetése volt-e, azt mondta, hogy bár lezárult az ellenzéki előválasztás, viszont már tart a 2022-es választási kampány, aminek ez mindenképpen része volt. 

Karácsony azt fájlalta, hogy a cikk kora reggeli élesedése előtt 20 perccel kapott csak egy kérdést az üggyel kapcsolatban, amire még időt sem adtak válaszolni, és a következtetés az volt, hogy a főváros nem reagált.

A főpolgármester megerősítette, hogy ma feljelentést tett, még pedig olyan indokkal, hogy valaki azt a hamis látszatot akarja kelteni, hogy az eladás a főváros szándéka, ám ebből másnak származik előnye. Karácsony szerint az épület maga műemlék, valóban nem Városházának épült, de ez egy fontos vagyoneleme Budapestnek. Ugyanakkor viszont a vagyontörvény szerint nem is értékesíthető. Közterületeit viszont mindenképpen szeretnék megnyitni az emberek számára.

Orbán Viktor reggeli rádiónyilatkozatára reagálva, miszerint a kormány nem tud többet tenni az oltás érdekében és ezért mostantól a munkáltatóknak kell lépniük az oltottság terén Karácsony azt mondta: ez egyértelműen azt mutatja, hogy a kormány oltási politikája megbukott. Már az is hiba volt, amikor a kínai vakcinát erőltették, méregdrágán szerezték be és utólag kiderült, hogy gyakran nem hatékony. Budapesten a szociális területen dolgozók körében 91 százalékos a beoltottság. Az adásban kérte, hogy aki még nem tette meg, vegye fel az oltást, mégpedig az idősotthonok lakói érdekében.

A sikeres oltási kampányra példaként Portugáliát hozta fel, és feltette a kérdést: vajon hogyan sikerült ott szinte majdnem teljesen beoltatni az embereket, mit tettek annak érdekében, hogy ezt a valóban példaértékű  helyzetet elérjék?

Ez nálunk messze nem sikerült 

– tette hozzá. Az, hogy a hazai közösségi közlekedésben elrendelték a maszkviselést, az dicséretes, de ennél vannak veszélyesebb helyek, például a zárt terek, azokra a szigorítás egyelőre nem vonatkozik. A főváros újabb kampányt indít, hogy az alkalmazásukban állók mindenképpen oltakozzanak.

Karácsony javaslatot fog tenni az atlétikai világbajnokság ügyében a közgyűlésnek, miután egyeztet erről az érintett kerületekkel. Budapest azt szeretné, hogy a korábban megszületett megállapodás részleteit a kormány tartsa be. A főváros eddig nem kapta meg a közlekedési támogatásra ígért 12 milliárd forint, ez pedig idővel gondot okozhat – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok