Index Vakbarát Hírportál

A megyei ellátásokat is átszervezhetik a járványhelyzet miatt

2021. november 9., kedd 20:38

Nemcsak a halasztható műtéteket napolhatják el egyes kórházakban, hanem a megyei ellátások átszervezésére is sor kerülhet − erősítette meg a HVG-nek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ).

A kormányzati tájékoztató oldal az elmúlt nap járványügyi adatai mellett azt is közölte, hogy

a koronavírusos betegek számának növekedése miatt − a járvány előző hullámainak felszálló ágához  hasonlóan − a  kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát. A betegek védelme és az egészségügyre háruló teher csökkentése érdekében egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása.

Az OKFŐ azt is írta, hogy a kórházak is rugalmasan alkalmazkodnak a járvány alakulásához, és igény szerint bővítik a koronavírusos betegek ellátásába bevont kórházi helyek és egészségügyi dolgozók számát. Hangsúlyozták továbbá, hogy a súlyos megbetegedés és a kórházi kezelést igénylő állapot kockázata csökkenthető az oltás felvételével.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság arra buzdít mindenkit, hogy vegye fel a koronavírus elleni védőoltások valamelyikét, hogy segítsék a járvány terjedésének megfékezését. Szerintük ez nagyban hozzájárul az egészségügy tehermentesítéséhez is.

A halasztható műtéteket először 2020 márciusában függesztették fel, aztán 2020 novemberében, legutóbb pedig 2021 márciusában. Az ilyen típusú beavatkozások májusban indultak újra, amiről az Index is írt.

A járványhelyzet egyre súlyosabb Magyarországon, a kedden közölt adatok szerint 4588 új fertőzöttet szűrtek ki. A betegség szövődményeibe 123-an haltak bele. Kórházban 4522 beteget ápolnak, közülük 452-en vannak lélegeztetőgépen.

Rovatok