Index Vakbarát Hírportál

Fontos kérdésekre nincs válasz a Városházával kapcsolatban

2021. november 10., szerda 13:33

Karácsony Gergely és a főváros kommunikációja meglehetősen hektikus volt eddig a Városháza eladásának ügyében. A hírt elsőre hevesen tagadó főpolgármester maga nem reagált az Anonymus-maszkos alak által kedden közzétett hangfelvételre, amelyen a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója tárgyal az ingatlan eladásáról, mindössze egy közleményt adott ki a főváros, amelyben már elismeri, hogy készült egy eladási koncepciót is tartalmazó tanulmány. Az ügyet tisztázó kérdéseket küldtünk az önkormányzatnak, bízva a konkrétabb válaszokban.

Miután beszámoltunk róla, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz közel álló üzleti körök a Városháza feltételezett eladásán dolgoznak, Karácsony Gergely közösségi oldalán határozottan cáfolta értesülésünket, majd azzal zárta bejegyzését, hogy az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat.

Öt nap alatt viszont sokat változott a városvezető elsőre határozott kommunikációja, hiszen kedden már arról adott ki közleményt a fővárosi önkormányzat, hogy a Városháza rövid, közép- és hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről készítettek egy eladási forgatókönyvet is tartalmazó döntés-előkészítő tanulmányt, amelyhez piaci konzultációkra is szükség volt.

Szerződés és hangfelvétel

Miután Karácsony Gergely tagadta lapunk első értesülését a Városháza eladásának tervéről, nyilvánosságra hoztuk azt a szerződést, amelyet Berki Zsolt, a Northern Rock Kft. tulajdonosa kötött a Városháza eladására a Beák és társa ingatlanirodával. A főpolgármester erre a hírre is határozott tagadással reagált, hangsúlyozva, hogy sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott.

Karácsony Gergely azzal is érvelt, hogy ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, százszázalékos tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le. A főpolgármester egyúttal feljelentést is tett a gyanús szerződés miatt.

Ezt követően jelent meg a rejtélyes Anonymus-maszkos alak titkosított címről küldött első hangfelvétele, amelyen egy férfi – minden jel arra mutat, hogy a volt Wallis-vezérigazgató, Gansperger Gyula – arról beszél, hogy a Városháza eladására szerződést kötő Berki Zsolt segített neki megszerezni egy fővárosi ingatlant.

A hírre reagálva a főpolgármester nem cáfolta, de még csak nem is tagadta az ügyben lényeges elemet, hogy Berki Zsolt kijárhatott volna valamilyen szívességet a fővárosi vagyonkezelőnél, hanem arról írt Facebookon, hogy a szóban forgó ingatlanértékesítés Tarlós István ideje alatt indult. Ezt elődje később a hír tV-ben cáfolta, a városháza pedig közzétette az adásvétel hátterét, miszerint már 2019 márciusában – tehát Tarlós regnálása alatt – kijelölték a nevezett ingatlant értékesítésre.

Berki Zsoltról újságíróknak válaszolva azt is mondta Karácsony Gergely, hogy nem ismeri, annyit tud róla, amennyit a Google-kereső kiadott róla, és úgy fogalmazott: „nem állunk vele kapcsolatban”. Sőt azt is válaszolta egy kérdésre a főpolgármester, hogy egészen biztosan nincs olyan ember a Fővárosi Önkormányzatnál, akit személyesen ismerne vagy akivel kapcsolatban lenne. Azonban nem kizárt, hogy mégis van ilyen ember.

Tisztázatlan kérdések

November 9-én, kedden következett ugyanis az eddigi legnagyobb csavar a történetben, amikor a rejtélyes Anonymus-maszkos alak újabb rejtélyes hangfelvétellel jelentkezett, amelyben azt hallani, hogy az ügyben eddig érintett két férfi, Gansperger Gyula és Berki Zsolt, valamint Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója egy negyedik, eddig ismeretlen férfi társaságában tárgyal a Városháza eladásáról.

Erre a hírre már nem reagált személyesen a Facebookon egyébként igen aktív főpolgármester, mindössze egy fővárosi közlemény érkezett, amelyben arról írtak, hogy a Városháza rövid, közép- és hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről készítettek egy döntés-előkészítő tanulmányt, amelyhez piaci konzultációkra is szükség volt.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy konkrétan nem jelentették ki, hogy a rejtélyes hangfelvételen nem a városháza eladásáról tárgyal Barts J. Balázs. Elképzelhető, hogy a főváros által említett döntés-előkészítő tanulmányhoz szükséges egyik „piaci konzultáció” során készülhetett a felvétel.

Ez a homályos kommunikáció ugyanakkor több kérdést vet föl, mint amennyit megválaszol. A Fővárosi Önkormányzatnak is feltett kérdéseink a következők:

Kérdéseinket elküldtük a Városházának. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2019. október 16-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok