Index Vakbarát Hírportál

Törökország is beszállt az EU és a Minszk közti csörtébe

2021. november 12., péntek 14:46 | aznap frissítve

Törökország megtiltotta a szíriai, jemeni és iraki polgároknak, hogy Minszkbe repüljenek. A lépés a Fehéroroszország és az EU közötti ellentétek közepette történt, miután több ezer ember érkezett a lengyel határra.

A szíriai, jemeni és iraki állampolgárok nem vásárolhatnak repülőjegyet Törökországból Miszkbe – közölte a török polgári légiközlekedési főigazgatóság. A döntés a Fehéroroszország és az EU közötti ellentét következtében született meg, amely miatt több ezer menekült érkezett a lengyel határhoz.

Az unió szerint Fehéroroszország a világ háború sújtotta részeiről menekülő emberek százait bátorítja arra, hogy próbálják átlépni a határt, és már hétfőn újabb szankciókat vethet ki Fehéroroszországgal és a migránsokat szállító légitársaságokkal szemben.

Közben a Turkish Airlines-t azzal vádolják, hogy segíti a menekültek áramlásához, ám ezt a török légitársaság visszautasította.

Az EU és a Belarusz közti illegális határátlépés okozta problémák miatt az a döntés született, hogy az Irakból, Szíriából és Jemenből érkező állampolgároknak, akik országunk repülőtereiről Fehéroroszországba utaznának, nem árusítunk jegyeket és nem engedjük fel őket a repülőgépekre

– posztolta a Twitterre a török légiközlekedési hatóság.

A fehérorosz állami tulajdonú Belavia légitársaság, amely a közelmúltban növelte a Törökország és Minszk közötti járatok számát, közleményben adta hírül, hogy eleget tesz az intézkedésnek. Azaz a török hatóságok határozatával összhangban Irak, Szíria és Jemen állampolgárait 2021. november 12-től nem fogadják el a Törökországból Fehéroroszországba tartó járatokra. A Belvia azt már korábban cáfolta, hogy bármiféle köze lenne az emberkereskedelemhez.

Jelenleg emberek százai élnek sátortáborban a fehérorosz-lengyel határon, és kénytelenek közben elviselni a fagyközeli hőmérsékletet. Lengyelország közben rendkívüli állapotot rendelt el a határ közeli régióban, ahol több száz katona tartja vissza a menekülteket.

Csütörtökön este az Egyesült Államok és az ENSZ Biztonsági Tanácsának európai küldöttségei szorgalmazták a fehérorosz magatartás elleni fellépést, a menekültválságot pedig megrendezettnek nevezték, hozzátéve, hogy Minszk politikai célokból veszélyezteti az embereket.

Szerintük Fehéroroszország mindezt azért teszi, hogy gyengítse a szomszédos országokat, valamint az unió határait és elterelje a figyelmet az országban előforduló, egyre súlyosabb jogsértésekről. Ez ellen határozott nemzetközi fellépés kell.

(via Guardian)

Rovatok