Index Vakbarát Hírportál

Új tárgyalás kezdődik a hajógyári-szigeti gyilkosság ügyében

2021. november 15., hétfő 11:02

Perújítást kezdődik egy új tanú vallomása alapján a hajógyári-szigeti gyilkosság ügyében, amelyben a vád szerint a tavaly decemberben jogerősen hét év fegyházra ítélt Vizoviczki László érdekeltségében lévő Coronita Dokk nevű szórakozóhelyen a kidobóemberek egy vendéget összevertek, megalázták, majd kihúzták a Dunához és bedobták a folyóba. Korábban jogerősen felmentették őket az ügyben.

A Fővárosi Törvényszék tárgyalási jegyzéke szerint a tárgyalás holnap kezdődik, így B. Ádám és Z. Alfréd ismét emberölés miatt kell bíróság elé álljon. A közlemény úgy fogalmaz:

A terhelteket azzal vádolják, hogy 2011. december 2-án éjjel – miközben biztonsági őrként szolgálatot teljesítettek egy szórakozóhelyen a Hajógyári-szigeten – részt vettek egy férfi bántalmazásában, akit eszméletlen állapotban a Dunába dobtak. A sértett a helyszínen életét vesztette. 

Hozzátették, a frissen jelentkezett tanú újabb információt nyújtott az ügyben, emiatt döntött a perújítás mellett a Fővárosi Ítélőtábla.

Tavaly az áldozat édesanyja kért perújítást az ügyben egy tanúra hivatkozva, aki állítása szerint látta, hogy a megvádolt személyek vitték a sértettet a Duna-partra, majd onnan a sértett nélkül tértek vissza.

Mint ismert, az ügyészség szerint a szórakozóhelyről a két biztonsági őrként dolgozó vádlott kivezette a 21 éves sértettet, H. Gézát, akit szidalmaztak, erőszakkal lerángatták a nadrágját, majd a szórakozóhely előtti parkolóban megverték. A fiatalemberen mindössze egy rövid ujjú pólót hagytak, majd – a vádirat szerint – megragadták, és a 7 méter magas támfalról a Dunába dobták. Az akkor már eszméletlen áldozat a vízbe zuhant, elmerült és rövid időn belül meghalt. Szemtanúk később azt mondták, hogy H. Géza a tánctéren véletlenül meglökte az egyik biztonsági őrt, ez okozta a konfliktust, az őr viszont tagadott és azzal állt elő, hogy a fiú túl sokat ivott, ezért „békésen” kivezették a szórakozóhelyről, és a bejáratnál elbúcsúztak tőle. 

A Fővárosi Törvényszék a 2016. április 20-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a két vádlottat az emberölés vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette. A törvényszék annyit tudott megállapítani, hogy H. Géza bűncselekmény áldozata lett, de a rendelkezése álló bizonyítékok szerint a szórakozóhelyen kívüli eseményeknek egyetlen szemtanúja volt, aki ellentmondásos, más bizonyítékokkal ellentétes vallomást tett, amely a vádlottak tagadásával szemben szerintük nem volt elegendő a vádlottak bűnösségének kimondásához. Ezt követően a Fővárosi Ítélőtábla 2017. április 20-án helybenhagyta és jogerőre emelte az elsőfokú, felmentő ítéletet. A tábla szerint is egyértelmű, hogy nem baleset vagy öngyilkosság történt, a sértett bűncselekmény áldozata lett, ám azt továbbra sem látta bizonyítottnak, hogy a vádlottak követték el az emberölést. Az áldozat öccse akkor azt mondta, nem erre az ítéletre számítottak, az édesanyjuk azóta is magában van roskadva. Hozzátette, nem adják fel a reményt, abban bíznak, hogy újabb bizonyítékok, tanúk kerülnek elő.

Rovatok