Index Vakbarát Hírportál

Kötelezővé teszik a maszkviselést a zárt terekben Budapesten

2021. november 18., csütörtök 14:13

Nem vár a kormányra a főváros vezetése, kötelezővé teszik a maszkviselést a zárt terekben – jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal. Az új koronavírus-fertőzöttek száma második napja van tízezer felett.

A főváros vezetése nem fog a kormányra várni, a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönteni fognak arról, hogy elrendeljék Budapest területén zárt terekben a maszkviselést – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Közölték: a zárt térben való maszkviselés mellett továbbá szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal lesznek látogathatók.

A döntést azzal indokolták, hogy a koronavírusos esetszámok egyre jobban emelkednek, napok óta száz felett van a halálos áldozatok száma, így a közös együttélés szabályai szerint kell cselekedni. Az emberéleteknél semmi sem fontosabb – hangsúlyozták.

A kormány tétlensége több, mint felelőtlenség. Semmilyen politikai haszon nem származhat emberéletek veszélyeztetéséből

 – érveltek, emlékeztetve, hogy Magyarországon már 30 ezer felett jár a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Emellett megköszönték a budapestiek együttműködését, mivel állításuk szerint amióta kötelező maszk használata a közösségi közlekedésben, még nem kellett komoly büntetéseket kiosztani, vagyis a maszkot a legtöbben fegyelmezetten viselik.

A kormány eddig csak a kórházakban, a tömegközlekedési eszközökön és a kormányablakokban rendelte el a maszkviselést, egyre több intézmény saját hatáskörben bevezette az óvintézkedést. A szabályok jelenleg nem egységesek, van például olyan mozi és bank, ahol kell, és olyan is, ahol nem várják el.

A mai Kormányinfó 15 órakor kezdődik, ahol kiderül, hogy tervez-e a kormány komolyabb szigorításokat. A Magyar Orvosi Kamara szigorú intézkedéseket akar, egyebek között a beltéri maszkviselés elrendelését és a tömegrendezvények leállítását. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter két héttel korábban ismertette a legfrissebb járványügyi szigorításokat: november elsejétől újra kötelező a tömegközlekedésen a maszkviselés, látogatási tilalmat vezettek be az egészségügyi intézményekben, és ezután tették lehetővé a munkáltatóknak, hogy előírják a munkavállalók számára a koronavírus elleni védőoltás felvételét.

Az elmúlt napon 10 767 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, a fertőzés következtében 131 ember halt meg. Ezzel már második napja van tízezer felett az új fertőzöttek száma. Az új adatokkal az aktív fertőzöttek száma 121 138 főre emelkedett. Kórházban 5969 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen.

Rovatok