Index Vakbarát Hírportál

Üzent a rendőrség, erre kéri a lakosságot

2021. november 22., hétfő 06:11

Kérjük a közlekedőket, a figyelmeztető előrejelzést vegyék komolyan, és a szokásosnál óvatosabban közlekedjenek a ködfoltos területeken, ahol a tájékozódás nagyobb odafigyelést igényel − írja a rendőrség, emlékeztetve arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki szinte az egész országra a tartós, sűrű köd miatt.

A rendőrségi figyelmeztetésben kiemelik, hogy a köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük az autó sebességét, valamint tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot, és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől.

A rendőrség szerint különösen veszélyes helyzetet szülhet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk. Felhívták mindenki figyelmét arra, hogy köd esetén használjunk ködfényszórót. Amennyiben ezzel nem rendelkezünk, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni.

A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

Mindig számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik − tették hozzá. 

A gyalogosoknak azt üzenték: lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti.

Rovatok