Index Vakbarát Hírportál

Akkora az óvodapedagógus-hiány, hogy sok helyen a működőképesség sem garantált

2021. november 22., hétfő 08:55

A Szülői Hang Közösség figyelmeztet: az óvodapedagógus-hiány már olyan mértéket öltött, hogy egyes intézményekben a működőképesség sem garantált, nem beszélve arról, hogy a nevelés minősége már évek óta romlik.

Válságos mértéket öltött az óvodapedagógus-hiány, és emiatt már országos szinten működésképtelenné vált a csoportonként két diplomás pedagógusra épülő óvodai rendszerünk – derül ki a Szószóló a gyerekekért akció több száz szöveges beszámolójából, amiket az érintett szülők és pedagógusok küldtek be.

A Szülői Hang Közösség által kezdeményezett figyelemfelhívó akció – melyről korábban itt írunk – jól mutatja, hogy az iskolák mellett az óvodákban is rendszerszintű problémák vannak, melyek az elmúlt években sokat súlyosbodtak.

Mint írják, a minőségi munkához egy óvodai csoportba két diplomás óvodapedagógus szükséges, az ő munkájukat segíti a dajka és szükség esetén a pedagógiai asszisztens. A gyakorlatban azonban egyre több helyen nem sikerül a csoportonkénti két diplomás óvodapedagógust biztosítani, miközben az alacsony anyagi és erkölcsi megbecsülés következtében egyre többen elhagyják a pályát, sokan nyugdíjba mennek, fiatalok pedig alig jönnek.

Így elkerülhetetlenül sérül az óvodai nevelés minősége.

Emlékeztettek: a kormány ahelyett, hogy megoldotta volna az elkeserítő helyzetet, 2020 augusztus végén rendeletben törvényesítette az óvodapedagógusok tömeges pályaelhagyása miatt kialakult kényszerű állapotot. A rendelet szerint már csak 8 és 12 óra között követelmény, hogy a gyermekekkel diplomás óvodapedagógus foglalkozzon, 8 óra előtt vagy 12 óra után az óvodák bármifajta pedagógiai képzettség nélkül bárkit alkalmazhatnak.

A Szószóló a gyerekekért című akció keretében az óvodapedagógusok mellett egyre több szülő is hangot a problémáknak, egy debreceni édesanya például az alábbiakat írta:

A gyermekeim óvodájában hatalmas az elvándorlás, holott az egyik legjobb intézmény volt nemrégiben. A kisebbik gyerekem még két évig oviba fog járni úgy, hogy bizonytalan, hogy lesz-e a csoportjában óvónő. Sorra mennek el a dadusok, és a gyermekem kedvenc óvó nénije is otthagyta az óvodát a pedagógiai asszisztenssel együtt. Valószínűleg csoportösszevonások lesznek, meg sok-sok udvaron szaladgálás, bár az nem biztos, hogy a megfelelő módja az iskolára való felkészítésnek.

Milyen más problémák vannak még?

A Szülői Hang Közösség a fentihez hasonló vélemények, tapasztalatok alapján összegezte a problémákat, ezek pedig a következők:

A Szüli Hang Közösség azt közölte, hogy az akciót folytatják, az oktatás-nevelés területén bármilyen más témában várják a tapasztalatokat.

(Borítókép:  Matt Cardy / Getty Images)

Rovatok