Index Vakbarát Hírportál

Csaknem négyszázezren vették fel az oltást három nap alatt

2021. november 25., csütörtök 15:45

Az oltási akcióhét első három napján 388 ezren vették fel a védőoltást, közülük 48 ezren az első, 319 ezren pedig a harmadik oltást kapták meg – nyilatkozta a közmédiának Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. Úgy fogalmazott: az oltási hét nagy siker, az oltásokkal pedig életeket menthetünk meg.

Galgóczi Ágnes szerint a harmadik, emlékeztető oltást mindenkinek érdemes kérnie, hiszen ezzel ismét 80-90 százalékos lesz a szervezet védekezési képessége. Az oltást felvenni szándékozókat a kórházi oltópontokon hétfőtől vasárnapig reggel 7 és este 7 óra között várják regisztráció és időpontfoglalás nélkül – emlékeztetett.

A szakember kitért rá, hogy a kormány támogatja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 5–11 évesek olthatóságáról szóló ajánlását, amelyről a szervezet csütörtöki, rendkívüli ülésén született döntés.

Galgóczi Ágnes elmondta, hogy erre a célra elegendő vakcina áll rendelkezésre, Magyarország pedig külön kötött le oltóanyagot a gyerekeknek számára.

Az oltás az egyetlen hatékony fegyver a járvány megfékezésére

– jelentette ki az osztályvezető.

Az oltási akcióhét legfontosabb tudnivalóiról, így többek között a szükséges igazolványokról, az oltópontokról, valamint az akcióhéten elérhető vakcinákról ide kattintva olvashat.

Rovatok