Index Vakbarát Hírportál

Koltay Andrást nevezte ki az NMHH új elnökének Áder János

2021. december 3., péntek 12:12

Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki Áder János köztársasági elnök a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökévé – adta hírül az MTI.

Az államfő december 4-től, Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára kilenc évre nevezte ki az NMHH új elnökét. Áder János a kinevezésről szóló dokumentumot pénteken adta át Koltay Andrásnak a Sándor-palotában.

Az NMHH honlapján közzétett tájékoztató szerint Koltay András az NKE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára. 2007-ben szerezett LL.M. (Master of Law) fokozatot a University College Londonon, korábban a strasbourgi Emberi Jogok Nemzetközi Intézetében szintén folytatott tanulmányokat. PhD-fokozatát 2008-ban szerezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán.

Legfőbb kutatási területei a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok kérdéseihez kapcsolódnak. 2010 és 2019 között tagja volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábbi elnöke, Karas Monika még októberben nyújtotta be lemondását, aki döntését új szakmai kihívások keresésével indokolta. Megbízatása eredetileg a választások után járt volna le. Az ellenzéki összefogás képviselői antidemokratikusnak és aggályosnak nevezték Karas Monika lemondását és utódjának megválasztását a jövő áprilisi parlamenti választások előtt, mivel szerintük ezzel további kilenc évre a kormánypártokhoz kötődő vezetés marad a médiahatóság élén.

Rovatok