Index Vakbarát Hírportál

Új szintre lép az állatok védelme Magyarországon

2021. december 9., csütörtök 10:02

Ahogy arról beszámoltunk, az Országgyűlés egyhangúlag, 168 igennel szavazta meg az állatvédelemmel összefüggő egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását. A változtatások hatálybalépése után többek között súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek fog számítani.

A szerdán megjelent Magyar Közlöny közli az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítását. Ez a rész elsősorban az állatvédelmi hatóság működéséről szól, például a hatóság ellenőrzi az állattartástól való eltiltás végrehajtását, amihez betekinthet a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába. Módosították a Büntető törvénykönyvet is, szigorúbban szabályozva a mérgezést, az állatkínzást és a szaporítást.

A változtatások jelentős része 2022. január 1-jén lép hatályba, egy részük viszont csak 2022. október 4-én, az állatok világnapján.

Korábbi cikkünkben Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az Agrárminisztériumon keresztül válaszolva kérdésünkre kiemelt néhány pontot a csomagból:

Az ellenzék támogatta a kormánypárti előterjesztést, de több módosító javaslatot is benyújtott, ezek viszont már a bizottsági szavazáson sem jutottak túl. Később Tornóczky Anitát, az Országos Állatvédőrség Alapítvány elnökét, valamint Schneider Kingát, a Noé Állatotthon munkatársát kérdeztük a tervezett változtatásokról. A szigorítás szükségességével mindketten egyetértettek, ahogy abban is, hogy maradtak olyan állatvédelmi területek, ahol bőven akad tennivaló ezután is.

(Borítókép: Scott Barbour / Getty Images)

Rovatok