Index Vakbarát Hírportál

Megvan Völner Pál utódja

2021. december 10., péntek 12:47 | aznap frissítve

2021. december 11-i hatállyal dr. Répássy Róbertet nevezte ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárává Áder János köztársasági elnök – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter saját közösségi oldalán. 

A miniszter bejegyzésében Répássy Róbert kinevezésével kapcsolatban úgy fogalmazott: 

Üdv újra a fedélzeten!

Répássy Róbert 1988 óta tagja a Fidesznek, 1994-től 1996-ig a párt miskolci szervezetét vezette. 2005-től Mandátumvizsgáló és Ügyrendi bizottsági tag. Répássy 1998 és 2018 között volt a Fidesz országgyűlési képviselője, 2010 és 2014 között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára volt.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás okán tett indítványt Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium vesztegetési üggyel összefüggésbe hozott államtitkárának mentelmi jogának felfüggesztésére. 

Völner kedden jelentette be, hogy lemond tisztségéről. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit.

A gyanú szerint Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül rendszeresen, alkalmanként két–ötmillió forintot kapott, a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

A Fidesz nem sokkal később jelezte, hogy meg fogják szavazni Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését, mivel a politikusnak tisztáznia kell magát a nyilvánosság előtt.

A Párbeszéd kezdeményezte, hogy az ügyben hívják össze a parlament Mentelmi bizottságát. Az ellenzék felvetette az igazságügyi miniszter, Varga Judit felelősségét is, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke pedig vizsgálóbizottság felállítását javasolta.

(Borítókép: Répássy Róbert az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 17-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok