Index Vakbarát Hírportál

Szűkül a kör: egyre valószínűbb az omikron-variáns eredete

2021. december 12., vasárnap 20:43

Már három teória is született arról, hogyan jöhetett létre a koronavírus omikron-variánsa, ami miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is aggodalmát fejezte ki. Most talán egy lépéssel közelebb kerültünk a megfejtéshez.

Ez a vírusvariáns a korábbi járványhullámot előidéző delta-mutánsnál is sokkal gyorsabban terjed. A vizsgálatok alapján azonban nem okoz annyira súlyos megbetegedést, mint a korábbi vírusmutációk.

Richard Lessells, a durbani KwaZulu-Natali Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa szerint tekintettel arra, hogy Dél-Afrika fedezte fel elsőként a fertőzést, valószínű, hogy a változat gyökereit is ott kell keresni. Egy dél-afrikai kutatócsoport tavaly év végén fedezett fel egy kezeletlen HIV-beteget, aki több mint hat hónapja fertőzött volt Covid–19-cel, és mutációk sorozatát idézte elő, melyek a vírus tüskefehérjéjét érintették.

Ez a vírusnak azon része, ahol az omikron-változatnak összesen 32 mutációját fedezték fel a tudósok. Egy brit tanulmány hasonló folyamatot figyelt meg egy leukémiás koronavírus-fertőzöttnél.

A kezeletlen HIV-beteg immunválasza túl gyenge lenne a vírus eltávolításához, de elég erős ahhoz, hogy az evolúciós folyamatot elindítsa. Ez az evolúciós fejlődés nagyon ritka, de ez elfogadható oka lehet az omikron-variáns megjelenésének

– magyarázta a Richard Lessells.

Mint ismeretes, Afrika déli részén található a világ HIV-fertőzöttjeinek több mint a fele. Ezek a betegek pedig nem részesülnek megfelelő kezelésben, így még inkább nő annak az esélye, hogy súlyos fertőzések alakuljanak ki.

A gyógyszer a ludas? Esetleg egy állat?  

William Haseltine virológus egy másik elméletet dolgozott ki az omikron dél-afrikai megjelenéséről. Szerinte ugyanis a vírusmutációt a Merck Covid–19 elleni tablettája, a molnupiravír okozhatta. A Merck szóvivője azonban ezzel kapcsolatban a Financial Timesnak elmondta, hogy a kutató állításai alaptalanok.

Nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen vírusellenes szer hozzájárult volna az omikron-variáns megjelenéséhez

– jelentette ki a Merck szóvivője.

Stuart Ray, a Johns Hopkins Egyetem orvosprofesszora azt sem tartja kizártnak, hogy egy állatról terjedt vissza az emberi szervezetre a kór. Megjegyezte ugyanakkor, hogy erre nagyon kicsi az esély.

Dél-Afrikában az orvosok és a tudósok hangsúlyozták: függetlenül attól, hogyan jelent meg az omikron, a gazdagabb nyugati nemzeteknek le kell vonniuk fejlődéséből a leckét:

Soha nem fogjuk megtalálni a nulladik beteget, de meg kell akadályoznunk, hogy a történelem megismétlődjön.

Az Index egy korábbi összefoglaló cikkében már kitért arra, hogy a tudósok szerint az, hogy a koronavírusnak ebben a változatában ennyi mutációt találtak, arra utal, hogy a mutáns egy immunhiányos HIV-fertőzött szervezetében keringhetett, mint egy állandó fertőzés, és folyamatosan változva alakult ki.

A koronavírus elleni védőoltásokról korábban a dél-afrikai virológusok azt mondták, hogy hatékonyak az új vírusváltozattal szemben, azonban később a nagyobb gyógyszergyártók bejelentették, hogy külön vakcinát állítanak elő a vírusváltozat megfékezésére.

Mire számíthatunk? 

Ugyan Magyarországon még nincs jelen a koronavírus omikron-változata, Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint elkerülhetetlen, hogy idehaza is megjelenjen. Az azonban mindenképp bizakodásra ad okot, hogy Karikó Katalin mikrobiológus, a Pfizer–BioNTech mRNS-vakcinájának kifejlesztője úgy gondolja, hogy ez a vírusváltozat jelentheti a járvány végét. Korábban a kutató úgy nyilatkozott: „Ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódnunk, én nagyon optimista vagyok.”

(Borítókép: James D. Morgan / Getty Images)

Rovatok