Index Vakbarát Hírportál

Tervezi a kormány, hogy újból megvizsgálják a vakcinák hatékonyságát

2021. december 17., péntek 13:20

Új vakcinahatékonysági kutatásokat tervez a kormány – tudta meg az InfoRádió Kollár Lajostól, az emberi erőforrások miniszterének főtanácsadójától. A szakember hozzátette, anonim vizsgálatokról lesz szó, amelyekhez a NEAK és az NNK adatbázisanyagát veszik alapul.

Az elképzelések szerint többek között vizsgálják majd:

Eddig is hatásosnak bizonyultak a vakcinák

Amennyiben elkészül, nem ez lesz az első átfogó tanulmány a Magyarországon használt vakcinák hatékonyságáról.

A Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter megbízásából indult kutatás az év első felének járványügyi és oltási adatait elemezte, az idén január és június közti járványadatok alapján készült.

Azon túl, hogy a tanulmány akkor nem tért ki arra, hogy a vakcinák hatékonysága az idő előrehaladtával mennyivel csökken, a harmadik oltás eredményei is kimaradtak belőle, hiszen azok beadását augusztusban kezdték meg Magyarországon.

A harmadik hullám idején készített vizsgálat eredményeiről korábban beszámolt az Index, a Clinical Microbiology And Infection tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint:

Fontos kiemelni, hogy az oltások eredményeit önmagukban kell értékelni, mivel a krónikus megbetegedések megoszlása eltérő volt, ezt pedig nem vizsgálták a tanulmányban. Ez azt jelenti, hogy nem jelenthetjük ki, hogy a Szputnyik V-vakcina volt a leghatásosabb, csupán azt, hogy mind az öt vizsgált vakcina azt az eredményességet mutatta, amelyet a nemzetközi irodalom alapján vártak tőlük.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok