Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor elmondta, hogy mi a baj a politikában

2021. december 17., péntek 05:58

Navracsics Tibor, volt Európai Uniós biztos a politikában azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy „nem a labdára, lábra megy a játék”.

Véleménye szerint világtrend is, hogy „az érveknek egyre kevesebb a szerepük, és a politika a kommunikációs térben zajlik”, közölte a politikus, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős, és a Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplett fejlesztéséért felelős kormánybiztos a HVG-ben megjelent interjúban. 

Mint elmondta, nem érzi úgy, hogy túlreagálta volna az ügyet, amikor levélben fordult Bakonyi Veronikához, a Tapolca Városi Mozi igazgatójához amiatt, hogy a filmet nem vetítik a városban, és valóban cenzúrának nevezné azt, 

amikor valakik megnéznek egy filmet, majd úgy döntenek, hogy azt mások nem tehetik meg. Ennél szofisztikáltabbak ma már a hatalmi technikák!

Közölte, hogy bár egy vetítésre meghívták, ami előtt felidézte azokat az élményeit, amikor ott volt az ostromlott tévészékházban 2006-ban, Baló György műsorában, de a filmet már nem volt ideje megnézni. 

Márki-Zay Péterről elmondta, hogy számára a homoszexualitással vagy az alkotmányossággal kapcsolatos megjegyzései nem egy konszenzusos figurát mutatnak. Azt azonban fontosabbnak tartja, hogy „kikkel van együtt”. Ahogy fogalmazott, 

nehezen tudom megérteni, hogy tud odaállni egy ilyen összetételű ellenzéki tábor élére. De hangsúlyozom, én soha nem személyek ellen politizáltam, még Gyurcsány Ferencet sem személyében támadtam.

Navracsics Tibor szerint a Fidesznek nem szabad elfelejtenie, hogy 2010-ig létének a nagy részét ellenzékben töltötte.

A párt szervezeti kultúrájára szerintem az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy egyre többen vannak olyan fiatalok, akik nem dolgoztak egy ellenzéki Fideszben. Nem tanulták meg, hogy ha bármit el akarunk érni, az csak kemény munkával és a választópolgárok segítségével sikerülhet,

– mondta a kormánybiztos

Külpolitikai kérdésekben más véleményen van, mint pártja főiránya. Véleménye szerint a kormány

túlságosan konfrontatív politikát folytat az Európai Bizottsággal szemben, és túl sok frontot nyit. Nagyon sajnálom azt is, hogy a Fidesz otthagyta az Európai Néppártot.

Azt is elmondta, hogy ő nem tudja elképzelni Magyarországot az Európai Unión kívül, arra a kérdésre pedig, hogy a Fidesz hogy van ezzel, úgy válaszolt:

Én a Fidesz vagyok.

Arról, hogy miért veszítette el a Fidesz a budapesti, nagyvárosi és fiatal szavazókat, Navracsicsnak az a véleménye, hogy

a sokszor radikális, leegyszerűsítő nyelvezet riasztó lehet azok számára, akik nemcsak fekete-fehérben, hanem árnyalatokban is látják a világot. Az nem baj, hogy a Fidesz erős és egyszerű üzenetekkel kommunikál, de ez nem zárna ki egy ezzel párhuzamos árnyalt kommunikációt. Hiszen sokan vannak úgy, hogy egy állásponttal egyetértenek, de szeretnék ismerni a bizonyítási sort is. Ám ha a kommunikáció nem az érvekről, hanem a vitapartner hitelének kétségbe vonásáról szól, azzal semmire sem jutunk. Márpedig egy demokrácia azon alapul, hogy racionális vitával megtaláljuk a közjót. Ezért volna jó, ha a médiában viták zajlanának.

 (via HVG)

(Borítókép: Navracsics Tibor 2020. január 21-én. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok