Index Vakbarát Hírportál

Szél Bernadett: Merkely Bélának nincsenek meg az általa kommunikált adatok

2021. december 20., hétfő 17:50

Az ellenzéki politikus már korábban is szeretett volna az oltottak és oltatlanok arányára vonatkozó adatokat kikérni, de ahogy eddig, úgy ezúttal sem járt sikerrel.

Hosszú posztot közölt Facebook-oldalán Szél Bernadett, amelyben az elmúlt hetekben sokat emlegetett egészségügyi adatszolgáltatást bírálja. Most épp a Merkely Béla által még októberben közölt adatok valóságtartalmának próbált utánajárni, de úgy tűnik, hiába.

Október végén Merkely Béla, a SOTE rektora négy egyetemi klinika »rendszeresen egyeztetett adataira« hivatkozva azt állította, hogy kizárólag 65 év alatti oltatlanok vannak lélegeztetőgépen. Amikor azonban kikértem ezeket az adatokat, azt írta, 15 napot kér, majd ezt 45-re módosította, most pedig kaptam egy jó nagy elutasítást

– vázolta fel az alapszituációt a független parlamenti képviselő, aki szerint a Semmelweis Egyetem azt is letagadta, hogy léteznek ezek az adatok. Az általuk küldött levél lényege a következő volt:

„Sajnálattal tájékoztatom, hogy az Ön által kért adatokat a Semmelweis Egyetem nem tudja az Ön rendelkezésére bocsátani, mert azokat a kért formában nem kezeli és a fentiek alapján nem is köteles előállítani.”

Szél Bernadett szerint érthetetlen, hogy ha az említett adatokat nem kezelik, akkor miként lehet arról hitelesen kommunikálni.

„Mi alapján mondta azt, hogy »a négy egyetem rendszeresen egyeztetett adatai szerint« nincs oltott lélegeztetőn? Ha vannak adatai, miért nem árulja el? Miért 45 nap után közli velem, hogy nincsenek is adatai, és nem köteles azokat előállítani? Miféle járványkezelés ez, miért titkos, ami minden normális országban nyilvános adat, hogy a kórházban fekvők és elhunytak közül hány ember van beoltva? Miért hétpecsétes államtitok Magyarországon minden alapvető járványügyi információ?” – tette fel a kérdést a képviselő, hozzátéve, hogy nem hagyja ennyiben. 

Az elmúlt hetekben, hónapokban a Kormányinfón is újra és újra felmerült a kérdés, hogy a kórházban ápoltak hány százaléka van beoltva. Érdemi válasz egyelőre ott sem hangzott el.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok