Index Vakbarát Hírportál

Fejlesztik a debreceni repülőteret, amelyre az állam szintén rátenné a kezét

2021. december 23., csütörtök 13:50

Évi hárommillió utas kiszolgálására alkalmas új terminált, új kifutópályát és gurulóutakat építenek, valamint kisgépes zónát is kialakítanak az elkövetkező években a debreceni repülőtéren – közölte Papp László polgármester a légikikötő fejlesztésére kiírt tervpályázat eredményhirdetésén csütörtökön.

A polgármester szerint Debrecen gazdasági fejlődése indokolttá teszi a repülőtér kapacitásának növelését.

A kormány és az önkormányzat között folyamatban vannak tárgyalások, amelyek eredményeként az állam belép a repülőteret működtető társaságba. Az erről szóló előterjesztés januárban kerül a városi közgyűlés elé.

Papp László a felújításról elmondta, hogy a kiírt nyílt tervpályázatra hét pályamű érkezett, közülük egyhangú döntéssel ötöt díjazott a bírálóbizottság. Az első díjat a Bord Építész Stúdió Kft. terve kapta, ám több pályázatban is értékes megoldások születtek, amelyeket tovább visznek a végleges tervezésnél.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő közölte, hogy a kormány az országban működő két nagy nemzetközi jelentőségű – a budapesti Liszt Ferenc és a debreceni – repülőtér esetében is lépéseket tett, hogy mindkettő állami tulajdonba kerüljön.

HVG szerint a külgazdasági és külügyminisztérium lehet a debreceni repülőtér többségi tulajdonosa, legalábbis akkor, ha az állam szándéka szerint megveszi a repteret üzemeltető, jelenleg önkormányzati többségi tulajdonban álló cég, a Debrecen International Airport Kft. 51 százalékát.

(MTI)

Rovatok