Index Vakbarát Hírportál

Greenpeace: Még nagyobb területre építkeznének a Fertő-tónál

2022. január 5., szerda 14:00

Ismét megtámadta a Greenpeace Magyarország Egyesület a Fertő-tó környékére december 24-én meghirdetett közbeszerzési kiírást, az egyesület szerint ugyanis abban még a környezetvédelmi engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobb méretek vannak megadva bizonyos elemekre – állítja a szervezet egy szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

Az egyesület arról ír, hogy a kiírásban olyan épületek is felbukkantak, amelyekre állításuk szerint nincs engedélyük az állami cégeknek, ezért a Greenpeace ismét megtámadta a közbeszerzési pályázatot, amely december 24-én jelent meg újra az uniós közbeszerzési közleményben. 

Mint írják, a közbeszerzési kiírás a „megkérdőjelezhető módon” kiadott környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg.

Szerintük ugyanis az ebben megadott adatok jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, mivel szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel.

A kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs engedélye az állami cégnek, legalábbis a Greenpeace állítása szerint.

Az egyesület ezért továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy állítsa le a szerintük „súlyosan jogsértő és természetpusztító beruházást”, amely ellen a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is felszólaltak – olvasható a közleményben. 

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a Greenpeace bíróságon támadja meg a Fertő-tavi nagyberuházást, mivel szerintük a környéken „esztelen természetpusztítás” zajlik. 

Később kiderült, hogy a beépítésre vonatkozó tendert visszavonták

Rovatok