Index Vakbarát Hírportál

Most hűtlen kezelésről és a meleglobbiról beszélt Sztojka Attila

2022. január 12., szerda 08:58 | aznap frissítve

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója úgy látja, ha elbukik az Orbán-kormány, a romaügynek vége.

Farkas Flóriánt „nem lehet újraépíteni” az őt övező botrányok miatt – írta a Népszava, újabb részleteket közölve annak a hangfelvételnek az alapján, melyen Sztojka Attila, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója hallható.

Felvételek alapján a kormánybiztos egy zárt körű rendezvényen korábban arról is beszélt, hogy szerződésekhez juthatnak a körön belül lévő roma képviselők, illetve azt is jelezte: BM-esként mindenkiről sok mindent tud. A politika természetéről ezúttal azt fejtegette, hogy

Ha ti egy lépést tesztek a Fidesz-kormányzat felé, a Fidesz ötöt fog felétek tenni.

Sztojka Attila így érzékeltette az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kormánypárti (vagy annak tartott) képviselőivel, hogy számíthatnak a Fidesz támogatására. 

A december első felében egy budapesti találkozón, zárt ajtók mögött rögzített csaknem három és fél órás hanganyag tanúsága szerint – némileg ellentmondásosan – először azt közölte, hogy az ORÖ belső ügyeibe „nem akarok beavatkozni, és nem is fogok”, majd mégis eligazítást adott arról, milyen lépések szükségesek az országos önkormányzatban. A politikai taktika részeként említette például, hogy

nem nektek kell adni a pénzügyi bizottsági elnöki pozíciót, de a pénzügyi bizottság többségét nektek kell adni. Mert nem az a lényeg, hogy ki vezeti, hanem, hogy ki irányítja.

A lap megjegyzi, később az ORÖ rendkívüli közgyűlése, ahol a Lungo Drom megszerezte a többséget, pontosan a kormánybiztosi elvárások szerint zajlott.

Sztojka Attila szóvá tette, hogy szerinte az ORÖ-ben nincsenek rendben a kifizetések. „Elmondom ebben a körben, máshol nem fogom elmondani” – kezdte. A képviselői tiszteletdíjak mellett a foglalkoztatási intézetben van egy „másik szerződésetek, vagy a hozzátartozótoknak”. A tragédia az – tette hozzá –, hogy

ez összeférhetetlen, ez hűtlen kezelést jelent.

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója úgy látja, ha elbukik az Orbán-kormány, a romaügynek vége. Prognózisa szerint ez esetben két dolog lehet: a romaügyet „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”. Okfejtése értelmében „az a lényege a meleglobbinak, hogy a romaügyre ráülve legalizálja magát”. (Ez szerinte abból következik, hogy az uniós felzárkózási stratégiában a melegek helyzete is teret kap.) A Jobbik pedig semmi mást nem akar, „csak kinyírni”. Sztojka azonban úgy gondolja, mindez csupán elméleti lehetőség, a kormánybiztos biztos abban, hogy a Fidesz győz.

Arról is beszélt a felvételen, hogy azért kérte fel a miniszterelnök kormánybiztosnak, hogy rakja rendbe az ORÖ-t és a Lungo Dromot, mivel Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom elnöke a körülötte lévő botrányok „tömkelege” miatt lejáratódott, nemcsak a cigányok, hanem párttársai körében is. „Nem lehet újraépíteni” – jelentette ki.

(Borítókép: Sztojka Attila 2021. november 5-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok