Index Vakbarát Hírportál

Moszkvában él és tanít Kovács Béla

2022. január 19., szerda 10:53

Az orosz fővárosban marad Kovács Béla, a kémügyben első fokon felmentett, másodfokon elítélt volt jobbikos európai parlamenti képviselő. A pártjában csak „KGBélaként” emlegetett egykori politikus nem a büntetés elől menekül, hanem az egykori egyetemén oktat nemzetközi kapcsolatokat.

Január 14-én a Magyar Nemzet újságírójának megkeresésére jelentkezett Kovács Béla. Az Európai Unió intézményei elleni kémkedés alól felmentett, de kémkedésre való előkészület miatt másodfokon elítélt egykori jobbikos EP-képviselő jelenleg életvitelszerűen tartózkodik az orosz fővárosban.

Magyarnak születtem és magyar is maradok, még ha most Moszkvában is élek 

– szögezte le az egykori politikus, aki az egykori egyetemén tanít nemzetközi kapcsolatokat.

Kovács Béla 1976–1980 között Tokióban, az amerikai alapítású Saint Mary középiskolában tanult. Eközben 1978-ban a budapesti I. István Közgazdasági Szakközépiskolában magyar érettségi vizsgát tett. 1980-tól négy éven át Tokióban, egy amerikai magánegyetemen politológiát és nemzetközi kapcsolatokat hallgatott. 1986-ban pedig Moszkvában, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett nemzetközi közgazdászdiplomát. Japán, angol, orosz nyelvből felsőfokú nyelvvizsgája van, és beszél emellett lengyelül, franciául és németül is.

Az expolitikus agyvérzése miatt a másodfokú bírósági eljárás lezárásán már nem vett részt, Moszkvában meg is műtötték. Az operációból lábadozva koronavírusos lett, amit sikeresen átvészelt. Kovács Bélának még nincs tudomása arról, hogy a Kúria kitűzte volna az ügyét, de ígéri, hogy mindenképpen hazajön a tárgyalásra. Fontos számára, hogy jelen legyen, „amikor kimondják, nem volt kém, és nem követte el a kémkedésre való előkészületeket sem” – mondta a gyanúsított a Magyar Nemzetnek, aki szavazni is szándékozik áprilisban, de nem támogatja a „szivárványkoalíciót”, ahogy fogalmazott.

A Fővárosi Ítélőtábla 2021. június 23-án marasztalta el Kovács Bélát, aki az ítéleti tényállás szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen. A volt jobbikos politikust 2020-ban első fokon a Budapest Környéki Törvényszéken bűncselekmény hiányában felmentették a kémkedés vádja alól. Akkor az unió kárára elkövetett költségvetési csalás miatt a politikust hatszázezer forint pénzbüntetésre, valamint egy év hat hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. 

A fellebbviteli főügyészség szerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkosszolgálat, hanem előkészületeket tett a kémkedésre az unió intézményei ellen. Az ítélőtábla, egyetértve a vádhatósággal, az unió intézményei elleni kémkedés kísérletéért − és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért − végül két év szabadságvesztésre ítélte, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve. 

Kovács Béla volt ez első, akit az Európai Unió intézményei elleni – előkészületi szakban lévő – kémkedésért elítéltek Magyarországon. Amikor az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014-ben feljelentette őt, a Büntető törvénykönyvben csak a kémkedés bűncselekmény szerepelt, de a módosított a Btk.-ban azóta önálló tényállásként is létezik az EU intézményei elleni kémkedés.

A nagy Oroszország kovácsolta frigy címmel az Indexen jelent meg 2014-ben először átfogó cikk Kovács Béla kémügyéről, több kérdést felvető életútjáról, hátteréről, orosz, illetve politikai kapcsolatairól.

(Borítókép: Kovács Béla. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok