Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék elkerülné azt a hangulatot, hogy „Úristen, győztünk, most mit csináljunk?”

2022. január 21., péntek 09:23

Hamarosan elkészül az ellenzék közös programjának végleges változata, számos olyan pont van, amelyben konszenzus született. Márki-Zay Péter „beszélő fejei” közül az egészségügyért, valamint a sportpolitikáért felelős szakpolitikust kérdeztük arról, hogy a saját területükön hol tart a folyamat.

Dr. Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa az ellenzék egészségügyi programjának összeállításáról az Indexnek elmondta, hogy ez egy olyan evolúció, ami valamikor 2018-ban kezdődött, már akkor volt egységes, baloldali egészségügyi program, ebből készült tavaly ősszel az, ami a közös alapban olvasható.

A munka kétfelé indult el: Mellár Tamás és Magyar György létrehozta az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) nevű konstrukciót, amiben több szakmai fórum van, minden párt képviselője és szakértői részt vesznek benne. A másik vonalon a pártok szakpolitikusai egyeztetnek, hogy az ELEGY anyagából hogyan tudnak egy olyan javaslatcsomagot készíteni, amit a kommunikációs szakemberek lakossági üzenetekké formálnak, és a szakmának is leírja, hogy az ellenzék mit szeretne csinálni. 

A politikai üzenet sem mindegy, mert minden megjelent mondaton fogást próbálnak találni az ellenfelek. A lényeg, hogy legyen egy olyan, érthető és olvasható terjedelmű program, ami mindenki számára befogadható

– foglalta össze az ellenzéki politikus.

Többszintű egyeztetés zajlik

Dr. Komáromi Zoltán azon kérdésünkre, hogy elkészült-e a végleges verzió az egészségügyi programjukból, kifejtette: mindig van egy aktuális formája a programnak, kedd reggel óta az 5.0-s verzió van az asztalon, amit elküldenek az ELEGY-hez, de van még egy-két olyan pont, amiről egyeztetni kell.

Az egészségpolitikus szerint ezek nem feltétlenül véleménykülönbségek, inkább eltérő prioritások, mindenkinek van elképzelése arról, hogy mit és milyen sorrendben szeretne a pontok között látni.

A cél az, hogy legyen 10-15 pont, néhány mondatos magyarázattal, ami mellé oda tudnak tenni egy bővebb anyagot, ez korábban majdnem 30 oldalt tett ki, a mostani verziója 12 oldalnál tart.

A leltár megvan, de szerkezetileg még a végleges helyükre kell kerülnie a dolgoknak. A következő héten kerülhet a programtanács elé és a politikai egyeztetés szintjére. A gazdasági szakértőkkel már lezajlott az egyeztetés, hogy mennyire látják megvalósíthatónak a tételeket. A szociális és az oktatási csapattal is együtt kell működnünk, velük még a héten beszélhetünk

– részletezte az ellenzéki politikus az Indexnek.

A végső igent a Márki-Zay Péterrel kiegészült pártelnökök értekezletének kell kimondania, ha ott megszületett a politikai egyezség, akkor a kommunikációs stáb segítségével publikálják a programpontokat.

Fontos, hogy legyen egy elképzelés arról, pontosan mit és kikkel akarunk megvalósítani. Kész tervekkel, témafelelősökkel és a mögöttük álló csapattal, hogy kormányváltás esetén elkerüljük azt a hangulatot, hogy „Úristen, győztünk, most mit csináljunk?”.

– hangsúlyozta dr. Komáromi Zoltán.

A DK egészségpolitikusa kiemelte, hogy az egészségügynek a járványkezelésen kívül két óriási problémával kell megküzdenie, az egyik a humánerőforrás hiánya, a másik a finanszírozás. A rendszer külön tragédiájának tartja, hogy miközben a magánfinanszírozás uniós átlaga maximum 20 százalék, Magyarországon ez az arány jóval 30 százalék feletti. Ezért azt szeretnék, hogy a közfinanszírozott ellátórendszer kerüljön úgy a helyére, hogy a lakosság ne kényszerüljön erején felül fizetve a magánellátás igénybevételére.

Ha a ciklus végére GDP-arányosan 7,5 vagy akár 8 százalékra emeljük az egészségügyi finanszírozást a költségvetésben, valamint a magánfinanszírozás arányát 20 százalék alá szorítjuk, akkor be fog állni egy normális finanszírozási szerkezet.

– fogalmazott az ellenzéki politikus.

A forrásbevonást szakmailag és földrajzilag is kiegyensúlyoznák, ezzel biztosítanák, hogy az alapellátástól a legmagasabb szintig, lakóhelyétől függetlenül mindenki ugyanolyan ellátásban részesülhessen.

Dr. Komáromi Zoltán ezeken túl több kulcskérdésre is kitért:

Rossz sportprogrammal bukni lehet

Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó, a Jobbik országgyűlési képviselője az ellenzék közös sportprogramjának kidolgozásáról az Indexnek elmondta: időben kezdődött a folyamat, a kezdeményezője volt annak, hogy az ellenzéki pártok sportügyi szakemberei egy asztalhoz üljenek, és elinduljon a közös gondolkodás. Ez közel egy éve zajlik heti rendszerességgel, konszenzusos döntésekkel.

Nem a sportprogrammal fogunk választást nyerni, viszont egy rossz sportprogrammal választást lehet bukni

– jelentette ki lapunknak Steinmetz Ádám.

A politikus kérdésünkre több pontot is felvillantott a programból:

Steinmetz Ádám arra is kitért, hogy erős, egycsatornás állami sportirányítást működtetnének. Jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumába van betagozódva a sportért felelős államtitkárság Szabó Tünde vezetésével, de több terület ki van szervezve, amit nem tartanak ideálisnak.

A képviselő úgy gondolja, hogy nem fenntartható az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a sport egy tárca alá gyúrása. Steinmetz Ádám leszögezte, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltnek kell állást foglalnia abban, hogy milyen tárcákat szeretne, de az a cél, hogy a sportirányítás vezetőjének valódi súlya legyen.

Hosszú az út, sok véleményt kell összefogni

Steinmetz Ádám a programírási folyamatról elárulta, hogy a szakpolitikusok és sportszakemberek konszenzusos döntéssel állítják össze a javaslatokat, amelyeket elküldenek a programíró bizottságnak. Csak olyan elemek képezhetik a program részét, amit jóváhagytak a pártelnökök is. 

Ez egy hosszú folyamat, több ember véleményét tükröző közös gondolkodást kell összefogni

– tette hozzá a politikus.

Az ellenzéki pártok december végén sajtótájékoztató-sorozat keretein belül vázolták az egyes szakpolitikai területekre vonatkozó elképzeléseiket, ezekről itt írtunk bővebben.

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok