Index Vakbarát Hírportál

Itt az ellenzék majdnem végleges programja

2022. január 4., kedd 11:27

Nem készült el teljesen az ellenzék programja, de több sajtótájékoztatón szakterületenként vázolták az elképzeléseiket. Ezeket gyűjtöttük össze.

A szociális területtel kezdte a programbemutató sorozatot az ellenzéki összefogás, az LMP-s Kanász-Nagy Máté, a szocialista Korózs Lajos, valamint egyéni választókerületi győzelme esetén a Párbeszéd frakciójához csatlakozó Jámbor András ismertette a terveket.

Gazdaság

A szociális pontokat a gazdaság követte a momentumos Ilyés Márton, a DK-s Varju László, a jobbikos Z. Kárpát Dániel és a párbeszédes Tordai Bence prezentálásában.

Egészségügy

Harmadikként érkezett az egészségügy a DK-s Komáromi Zoltán, a jobbikos Lukács László György és a momentumos Havasi Gábor részéről.

Oktatás

Az oktatásról a szocialista Kunhalmi Ágnes, a jobbikos Brenner Koloman és a momentumos Tóth Endre beszélt.

Nyugdíjrendszer

Az MSZP-s Korózs Lajos és a DK-s Szakács László főszereplésével vasárnap megismerhettük azt is, hogy mit kezdene az ellenzék a nyugdíjrendszerrel.

Tíz százalék hiányzik

Jakab Péter a Szabad Európának adott interjújában elmondta, hogy a program kilencven százalékában már megszületett a konszenzus, a hiányzó tíz százalékban olyan területek vannak, mint a határon túli magyarok szavazati joga vagy az euró bevezetése. Az eurózónához történő csatlakozás nem vitás kérdés, de annak időpontja igen.

A határon túli magyarok választójogáról úgy fogalmazott a Jobbik elnöke, hogy a szavazati jogot nem lehet elvenni, de meg kell reformálni a rendszert, „mert joggal érzi azt a magyar adófizető, hogy miért egy olyan adófizető dönt az ő sorsáról, aki egy másik ország kasszáját gyarapítja”. Potenciális megoldásként egy olyan elképzelést vázolt, amelyben a határon túliak nem magyarországi pártlistákra szavaznának, hanem a saját közösségükből választanának egy szószólót a magyar parlamentbe.

(Borítókép: Az ellenzék képviselői 2021. október 23-án. Fotó:  Gorondy-Novák Edit / Index)

 

Rovatok