Index Vakbarát Hírportál

Kijött a rendelet, így szavazhatnak a határon túli magyarok

2022. január 21., péntek 20:58

A 2022. április 3-ra kitűzött országgyűlési képviselőválasztáson és országos népszavazáson a szavazási levélcsomag személyes átvételére 2022. március 19. és 2022. április 2. között lesz lehetősége a határon túli magyar állampolgároknak.

Az erről szóló utasítás, amelyet Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke jegyzett, péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az utasítás szerint

A Nemzeti Választási Iroda elnökének utasítása szombaton lép hatályba, és 2022. április 3-án hatályát veszti.

A magyar választási rendszerben másképpen szavaznak azok az állampolgárok, akiknek van lakóhelyük Magyarországon, és megint másképp, akiknek nincs. A magyarországi lakóhelyre bejelentett választópolgárok egyéni jelöltre és pártlistára is szavazhatnak, míg a magyarországi lakóhely nélküliek kizárólag listára. Utóbbiak viszont ezt megtehetik levélben, a magyarországi lakcímű külföldiek azonban nem. Arról, hogy miért alakult így a szabályozás, és milyen okai vannak, összefoglaló cikkünkben olvashatnak részletesebben. 

(Borítókép: A tervezett zárás után adják le szavazatukat szavazók az önkormányzati választáson Alsószentmártonban 2019. október 13-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok