Index Vakbarát Hírportál

Oroszország figyelmeztet: nem fogják eltűrni, ha a Nyugat támadást indít Kelet-Ukrajnában

2022. január 23., vasárnap 16:07

Oroszország nem fog eltűrni támadást Ukrajna és a Nyugat részéről a Donyec-medence ellen – jelentette ki Konsztantyin Gavrilov, a bécsi biztonsági és fegyverzet-ellenőrzési tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője.

Mindenről világosan nyilatkoztunk, és figyelmeztettünk: nem fogjunk tűrni, ha az állampolgárainkat megtámadják

– mondta a diplomata az Izolenta live YouTube-csatornán. Gavrilov komolytalannak nevezte azokat a fenyegetéseket, amelyek szerint az olaj- és gázexportőr Oroszországot egy Ukrajna elleni agresszió esetén lekapcsolnák a Swift fizetési rendszerről. Úgy vélekedett, hogy ez lehetetlen, és Irán példájára hivatkozva eredménytelennek nevezte az intézkedést.

Az orosz külügyminisztérium felszólította a brit diplomáciai tárcát, hogy tartózkodjon a „provokációktól”, miután azzal vádolták meg Moszkvát, hogy oroszbarát bábkormányt akar hatalomra juttatni Kijevben. Moszkva szerint „a London által terjesztett dezinformáció újabb bizonyítéka annak, hogy az angolok fokozzák a feszültséget a Donyec-medencében”.

Jevhen Murajev volt ukrán parlamenti képviselő a Guardiannek elmondta, hogy a brit külügyminisztérium a Moszkva által potenciálisan hatalomra juttatandó „oroszbarát” személyiségek közül az első helyen nevezte meg őt. Szerinte ez a verzió „nem nagyon logikus”, ugyanis kitiltották Oroszországból, az apja cégének pénzét pedig elkobozták az orosz hatóságok.

A londoni orosz nagykövetség felszólította a brit kormányt, hogy tartózkodjon az „ostoba és veszélyes provokációktól” Ukrajnával kapcsolatban. Emellett az orosz külügyminisztérium provokációnak minősítette, hogy az amerikai diplomáciai tárca Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteki genfi találkozóját megelőzően közleményben dezinformációval vádolta meg Oroszországot. A közlemény abban hibáztatta a Fehér Házat és szövetségeseit, hogy „toxikus információs és propagandakampányt” indítottak, amelyben Oroszországot agresszorként, valamint „a civilizált Európa ellenségeként” és a nemzetközi stabilitást fenyegető országként állítják be.

A moszkvai külügyi tárca azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatok tavaly decemberi átvétele óta időhúzással próbálkozik, és a Moszkva által konkrétan felvetett kérdések megválaszolása helyett „információs és propagandakampányt” indított Moszkva ellen. Marija Zaharova külügyi szóvivő

nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a pekingi olimpiát megelőzően Kijev és Washington információs vagy esetleg katonai provokációt követ el.

Ugyanakkor a szóvivő kacsának nevezte a Bloomberg amerikai hírügynökségnek azt a diplomáciai forrásra hivatkozó jelentését, amely szerint Hszi Csin-ping kínai elnök arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy az olimpia alatt ne támadja meg Ukrajnát, és ne rontsa el az ünnepet.

Ukrajna és Oroszország között egyre inkább éleződik a viszony. Ez nemcsak a kommunikációban, hanem a két ország csapatmozgásában is nyomon követhető. Míg a nemzetközi sajtó és az ukrán hírszerzés azt állítja, hogy egyre több orosz katonai csapat állomásozik az ukrán határ közelében, addig Ukrajna egyre több fegyvert és katonai támogatást kap az Egyesült Államoktól. A szomszédos országokban pedig egyre nagyobb a NATO-jelenlét. Oroszország nemrég elkezdte evakuálni az ukrajnai nagykövetségek dolgozóit. Nem sokkal később az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége is a kimenekítését kérte az országból, amit már a jövő héten megkezdhetnek.

(Borítókép: Anatolii Stepanov / AFP)

Rovatok