Index Vakbarát Hírportál

Előzetesben marad az Iszlám Államhoz csatlakozott magyar egyetemista

2022. január 26., szerda 11:37

Előzetes letartóztatásban marad V. Kende, akit azzal vádolnak, hogy terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarországon – közölte az ügyészség. A 22 éves kecskeméti férfi 2021-ben tett hűségesküt az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

A férfi a terroristáknak többek között robbantásos merénylet elkövetésére is ígéretet tett, valamint egy, a számítógépén talált levelezés szerint Siófokon a tömegbe akart hajtani.

A Fővárosi Törvényszék a közleményben arra is kitér, hogy a terrorcselekmény előkészületével vádolt fiatal férfi védője még tavaly decemberben indítványt tett a védence elleni legszigorúbb kényszerintézkedés megszüntetésére, valamint a bűnügyi felügyelet elrendelésére is. A bíróság azonban mindezt elutasította.

V. Kende és védője a döntés ellen fellebbezést nyújtott be, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla vizsgált meg. A bíróság egyetértett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség korábbi álláspontjával.

A testület az elmúlt napokban hozott végzést, amelyben elutasította a fellebbezéseket, így a fiatal férfi továbbra is letartóztatásban marad.

V. Kendét még június elején fogta el a Terrorelhárítási Központ (TEK), mivel a gyanú szerint  terrortámadások végrehajtását tervezte Magyarországon.

Rovatok