Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott az országra a gyilkos viharciklon

2022. január 30., vasárnap 07:06 | aznap frissítve

Most jön csak igazán szélvihar, a pénteki csak bemelegítés volt.

A többórás napsütést felhőátvonulások zavarják, amelyekből szórványosan fordulhat elő zápor, esetleg hózápor. A nyugati, északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik, több helyen erősen viharos lökésekre is számítani kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A széllökések a magasabban fekvő tájakon akár az óránkénti 100 kilométeres sebességet is meghaladhatják. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de a délnyugati határ mentén akár 12 fok is lehet. Késő estére 1 és 5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Éjszaka kezdetben gyengén felhős vagy derült lesz az ég. Északon, északkeleten számíthatunk több felhőre. Az éjszaka második felében nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Elvétve lehet zápor vagy hózápor, de számottevő csapadék nem várható.

Az eleinte még viharos északnyugati, nyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban már csak néhol lehet erős a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de a fagyzugos részeken még hidegebb lehet.

Kiadták a riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint vasárnap a délelőtti órákban sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A délnyugati tájak és az északkeleti határvidék kivételével erősen viharos széllökésekre is számítani kell, amelyek meghaladhatják az óránkénti 90 kilométeres sebességet is. A széllökések miatt 14 megyében másodfokú, narancs figyelmeztetést adtak ki, hozzátették azonban, hogy az időjárási helyzet függvényében akár a piros fokozat is indokolt lehet egyes helyekre.

Az ország északi területein akár az óránkénti 100 kilométert meghaladó széllökések sem kizártak, a magasabban fekvő területeken pedig az óránkénti 110 kilométeres sebességet meghaladó lökések is előfordulhatnak. A légmozgás csak a késő éjszakai órákban veszít erejéből. Megjegyezték, hogy a hidegfront mögött kialakuló záporok során esetleg az ég is megdörrenhet. A heves széllökések miatt másodfokú riasztás van érvényben több északi járásban is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy a meteorológiai szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki több megyére az erős szél miatt. Vasárnap országszerte viharos szélre lehet számítani.

Akár száz kilométer/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Az ilyen erős szél faágakat törhet le, fákat dönthet ki, megbonthatja az épületek tetejét

– olvasható a közleményben. Hozzátették, hogy a ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat, és kárt okozhat velük. Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Emlékeztettek, hogy abban az esetben, 

ha elszakadt vezetékkel, veszélyes helyzettel találkozunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Sok a kár, és még nincs vége

Rövid időn belül több mint ötven helyre riasztották Budapest hivatásos és önkéntes egységeit a viharos erejű szél okozta károk miatt délelőtt tízig. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint:

Az egységek folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

Csökken a látótávolság a vihar miatt

A viharos erejű szél sokfelé viszi a homokot, ezért több helyen csökkenhet a látótávolság, letöredezett faágakra is számítani kell az utakon – figyelmeztet az Útinform.

A tájékoztatás szerint a Bakonyban, Győr térségében, Fejér megye keleti részén viharos erejű szél fúj, amely sokfelé hordja és viszi a homokot vagy a port, így a látótávolság is csökkenhet a közutakon. Erre számítsanak a járművezetők az M6-os autópályán Százhalombatta térségében a 24-es és a 30-as kilométer között.

A hegyvidéki utakon, illetve a mellékutakon bárhol lehet letöredezett faágakra vagy kidőlt fákra számítani – tették hozzá.

A Mávinform tájékoztatása szerint több vonalon megbénult a vasúti forgalom a viharos szél miatt.

Letarolja Európát a viharciklon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a közösségi oldalán osztotta meg, hogy a Malik névre keresztelt viharciklonhoz tartozó hidegfront söpör át most az országon, ez okozza a hatalmas széllökéseket.

A Sky News beszámolója szerint a Malik viharciklon az egész Egyesült Királyságon is végigszáguldott, hatalmas pusztítást hagyva maga után. Az óriási széllökések miatt fennakadások vannak, nagy problémát jelentett az is, hogy a vihar miatt 130 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az utak mentén kidőlt fák és leszakított tetődarabok, törmelékek akadályozzák a forgalmat. A vihar miatt ketten meghaltak, egy kilencéves kisfiú és egy 60 éves nő.

A viharos szél miatt Lengyelországban több mint 680 ezer háztartás maradt áram nélkül, egy ember életét vesztette. A tájékoztatás szerint a tűzoltókat reggel 6 óráig több mint négyezer alkalommal riasztották.

A tengermelléki Tłuczewo településen fa dőlt rá egy közúton haladó személygépkocsira, ennek négy utasa közül az egyik életét vesztette, egy másik megsérült. A kormány biztonsági központja (RCB) közölte: reggelre 681 ezer 371 háztartásban nincs villany.

Az erős szél miatt a lengyel meteorológiai szolgálat vasárnapra virradóra az ország nagyobb részére másodfokú riasztást adott ki. A tengermelléki térségben vasárnap a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, ott a széllökések az óránkénti 120-130 kilométeres sebességet is elérhetik. A Balti-tenger lengyelországi partjainál a Beaufort-skála szerinti 11-es szélerősségre is lehet számítani.

Németország északi részén közlekedési fennakadásokat, károkat és baleseteket okozott a Nadia nevű front, amely orkánerejű széllel csapott le az ország északi tartományaira. A legerősebb, óránkénti 127 kilométeres sebességű széllökéseket szombaton mérték Schleswig-Holstein tartományban, az Északi-tengeren fekvő Északi-Fríz-szigetek egyikén, Hoogén.

Hajótörés történt Alsó-Szászország tartományban, a Keleti-Fríz-szigetektől mintegy 30 kilométerre, ahol egy teherhajó órákig sodródott a tengeren, mert a motorja túl gyenge volt ahhoz, hogy megtartsa a széllel és a hullámokkal szemben.

Brémában viszont egy parkban egy kidőlő fa rázuhant egy emberre, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A vihar sok más településen is kicsavart fákat, megrongált épületeket, ledöntött állványzatokat, építési területeket lezáró kerítést. Egyedül Hamburgban a tűzoltóság 450, időjárással kapcsolatos bevetésről számolt be szombat reggel óta. Schleswig-Holstein tartományban 800 helyszínre riasztották a tűzoltókat.

A vihar miatt a régió nagy részén korlátozni kellett a vasúti és a közúti közlekedést, és számos baleset is történt. Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a vihar vasárnap fokozatosan gyengül, és a front az ország középső és keleti része felé vonul.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)

Rovatok