Index Vakbarát Hírportál

Terjed az omikron: több mint 45 ezer új fertőzött, meghalt 176 beteg a hétvégén

2022. január 31., hétfő 09:09

Negyvenötezer felett az új fertőzöttek száma a hétvégi összesített adatok alapján. A múlt heti összesített adatokhoz képest óriási az emelkedés.

Az elmúlt három napon (134 625 mintavétel alapján) 45 407 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 176 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal hétfőn reggel közölt összesített adataiból.

Egy héttel ezelőtt az összesített hétvégi adatok szerint 39 928 új koronavírusos megbetegedést igazoltak, meghalt 122 beteg. Kórházban 2921 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 176-an voltak lélegeztetőgépen.

Legutóbb napi adatokat pénteken közölt az operatív törzs, ezek szerint 17 869 új beteget  regisztráltak, meghalt 78 ember. Kórházban 3463 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 145-en voltak lélegeztetőgépen.

Még közel sincs vége a járványnak

Az Index folyamatosan követi a hétvégi összesített adatok alakulását a negyedik és az ötödik hullámban. Az adatokból jól látszik, hogy a delta-hullám idején nem volt ennyi megbetegedés hétvégenként, mint a jelenleg is tomboló omikron-hullámban. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy gondolja, hogy várhatóan tovább emelkedik majd a fertőzöttek napi száma, emiatt fontos, hogy megfelelő védettségünk legyen a koronavírussal szemben. Véleménye szerint az elkövetkező egy-két hétben emelkedni fog a fertőzöttek száma, ami akár a napi harmincezret is elérheti.

A halálozások száma az omikron-hullám idején egyelőre nem olyan súlyos, mint amilyet a delta-hullámban figyelhettünk meg. Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa szerint azonban nem szabad lazítanunk. Lehet, hogy az embereknek már elegük van a koronavírusból, de attól a vírus még itt van közöttünk – mondta. Továbbra is azt javasolja, hogy viseljünk maszkot és tartsuk be a járványügyi szabályokat.

Több szakember szerint a koronavírus omikron-variánsa hozza el a járvány végét, míg többen egy újabb, sokkal fertőzőbb vírusvariáns megjelenésére számítanak. Utóbbiakhoz tartozik Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő virológiai laboratórium vezetője és Mark Dybul amerikai immunológus és orvoskutató is.

Jakab Ferenc szerint nem zárható ki, hogy egy sokkal fertőzőbb vírusvariáns jelentkezhet a közeljövőben, de rengeteg új fejlesztés van, amivel talán könnyebben lehet kezelni a fertőzést. A virológus úgy látja, hogy felesleges nyájimmunitásról beszélni, ugyanis a koronavírus is hasonló fertőzés, mint egy nátha, amit évről évre elkaphatunk, így a védettség a koronavírus ellen rövid ideig tart.

Mark Dybul szerint elkerülhetetlen, hogy megjelenjen egy teljesen vakcinarezisztens vírusváltozat. Úgy látja, egy ilyen változat megjelenésénél fontosabb lesz a maszkviselés, a társadalmi távolságtartás és az általános higiéniai szabályok betartása. Mark Dybul jóslata szerint 2022 nyarán jelenhet meg a teljesen rezisztens vírusváltozat.

Februárban is lesz oltási akció

Februárban folytatódnak a januárban elkezdett oltási akciónapok, amelyeken csütörtök és péntek délután, illetve a szombaton lehet majd részt venni. Az operatív törzs tájékoztatása szerint összesen 115 szakrendelőben és 101 kórházban, illetve a háziorvosok is saját praxisaikban, egyeztetés alapján folytatják az oltásokat. Az oltási akcióban minden

várják azokat, akik előzetes regisztráció nélkül szeretnék megkapni a koronavírus elleni oltóanyagot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a január 13-i Kormányinfón jelentette be, hogy a védettségi igazolvány február közepétől oltási igazolvánnyá alakul. Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik vakcinát, valamint aki két oltással rendelkezik, de hat hónapon belül részesült a másodikban.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok