Index Vakbarát Hírportál

Jakab Ferenc: Kizárt, hogy az omikron elhozza a járvány végét

2022. január 26., szerda 10:42

A virológus nem zárja ki, hogy egy sokkal durvább vírusvariáns jelentkezhet a közeljövőben, de rengeteg új fejlesztés van, amivel talán könnyebben lehet kezelni a fertőzést.

Valószínű, hogy az omikron-vírusvariáns gyors terjedése miatt végigfertőzi az egész lakosságot, ami miatt kialakul egy bizonyos szintű védettség a koronavírus ellen – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő virológiai laboratórium vezetője. A szakember ugyanakkor megjegyezte: kizártnak tartja, hogy az omikron elhozza a járvány végét.

A Portfoliónak adott interjújában a szakember elmondta, hogy véleménye szerint egy sokkal durvább vírusváltozat érkezik, ami erősen támadja majd a légzőszerveket. Megjegyezte: hogy mit hoz a következő szezon, nem lehet megjósolni, de biztos benne, hogy lesznek még fellendülő járványhullámok. Kiemelte, hogy a vírus hosszú távon velünk fog maradni.

Jakab Ferenc hangsúlyozta, hogy a rendszeres, túlzásba vitt oltakozás nem jó, és egyáltalán nem javasolt, hogy négyhavonta felvegyünk egy koronavírus elleni védőoltást, ugyanis nem lehet tudni, hogyan reagál rá az immunrendszer. Elmondta: jelenleg az oltás az egyetlen hatékony fegyver, de a jövőben ez változni fog. A szakember kiemelte, hogy folyamatosan dolgoznak új gyógyszereken. A tüneti kezelésben is segíthetnek ezek a készítmények, de ha sikerül olyan gyógyszert fejleszteni, amely a vírus replikációs képességét csökkenti a sejten belül, akkor az egy célzott terápia lehet – tette hozzá.

A szakember az oltásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a harmadik adag felvételét fontosnak tartja, mert egyértelműen bizonyított, hogy az első két alapoltás felvétele után a harmadik, megerősítő oltás erősebb és hatásosabb védelmet biztosít.

A virológus úgy látja, hogy felesleges nyájimmunitásról beszélni, ugyanis a koronavírus is hasonló fertőzés, mint egy nátha, amit évről évre elkaphatunk, így a védettség a koronavírus ellen rövid ideig tart. Megjegyezte ugyanakkor, hogy fontos védekezni a betegséggel szemben, ami úgy lenne célszerű, ha a védőoltások felvétele mellett a maszkhasználat, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés sem maradna el.

A pécsi virológusok részt vettek egy orrspray kifejlesztésében is. A magyar fejlesztésű szerrel kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy a készítmény nem variánsfüggő. Elmondta, hogy a szer pontos mechanizmusát még vizsgálják, de az már teljesen biztos, hogy az omikron ellen is véd. Az orrspray klinikai vizsgálatát nem Magyarországon, hanem Németországban és Ausztriában végzik.

Jakab Ferenc továbbá elmondta, hogy szerinte fontos egy vakcina az omikron-variáns ellen, de ez nem megoldás mindenre.

Szerinte egy olyan „multivalens vakcina létrehozása lesz a megoldás, ami az összes korona és a jövőbeni variánsok ellen is véd”.

Kiemelte, hogy ilyen oltóanyag fejlesztésén világszerte dolgoznak, többek között Pécsett is. A Pécsen zajló projektekkel kapcsolatban a szakember hármat emelt ki. Az első egy Covid-projekt, egy fehérjealapú gyógyszerfejlesztés, a második a már említett orrspray. Harmadikként pedig két vakcinafejlesztést is említett, amelyek már állatkísérleti szakaszban vannak.

Jakab Ferenc szerint nagyon sokat ront a helyzeten a közösségi média, a mérhetetlen tudáshalmaz, amivel az emberek szembesülnek. Most mindenki mindenhez ért, mindenki virológus, vakcinológus meg epidemiológus lett ebben az országban – jelentette ki. Szerinte nagyon kevés olyan ember van, aki egy közösségi oldalon közzétett bejegyzés után utánamegy az ott olvasottaknak. Szerinte nagy probléma, hogy az emberek bizalmatlanok lettek a szakemberekkel szemben. Elmondása szerint a szakemberek rengeteg fenyegető levelet kapnak, amivel együtt kell élni – fogalmazott.

(Borítókép: Jakab Ferenc. Fotó:  Sóki Tamás / MTI)

Rovatok