Index Vakbarát Hírportál

A Covid-tabletták hatásossága 90 százalékos, csak még nincs elég belőlük

2022. január 10., hétfő 05:39

A koronavírus elleni tabletták megváltoztathatják a járvány terjedését – de ehhez fel kell pörgetni a termelést. Egyelőre ugyanis nagyon visszafogott a termelés, így az oltást helyettesítő tablettákat szinte darabszámra osztogatják.

A Covid-gyilkos tabletták és orrspray-k klinikai vizsgálata már tavaly tavasszal megkezdődött, és azóta több országban jóvá is hagyták.

Az amerikai gyógyszerhatóság, majd néhány nappal később, december közepén az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezte az uniós tagállamoknak, hogy vészhelyzetben alkalmazhassák a Pfizer koronavírus elleni szájon át szedhető tablettáját, a Paxlovidot.

Alig egy héttel később Románia már le is adta első megrendelését.

A Merck által gyártott tablettát, a Molnupiravirt a franciák nem találták eléggé hatásosnak, ezért lemondták az ötvenezer tablettáról szóló megrendelésüket.

Izraelben – vészhelyzetben – szintén a Pfizer készítményének forgalmazását engedélyezték.

Health Ministry grants emergency approval to Pfizer's anti-COVID pill https://t.co/CaT3LJkZPM

— The Times of Israel (@TimesofIsrael) December 26, 2021

A tablettának a hagyományos védőoltással szemben megannyi előnye van: a gyógyszer közönséges hűtőben szállítható, szobahőmérsékleten tárolható, ráadásul a háziorvos akár receptre is felírhatja.

A két nagy gyógyszergyár koronavírus elleni terméke nem mindenkinek ajánlott: a pirulákat a közepes és súlyosabb tünetekkel küzdő, veszélyeztetett csoportokba tartozó betegeknek ajánlják, viszont a Merck óva inti a várandós nőket és a gyerekeket készítménye használatától, a Pfizer pedig a vese- és májbetegeket tanácsolja el a gyógyszeres kezeléstől.

Egyelőre hiánycikk

Nem kizárt, hogy az Egyesült Államokban kezdetben gyufahúzással kell kisorsolni, ki kaphat koronavírus ellen tablettát – jelentette a CBS hírstábja.

Az alig 600 ezer lakosú Wyoming ugyanis az első fordulóban csupán száz adagra jogosult.

A többi kis amerikai tagállam is elenyésző mennyiségen kényszerül osztozni. A Paxlovidból Alaszka, Észak-Dakota és Vermont, továbbá a washingtoni Columbia körzet 120-120, míg Dél-Dakota 140, Delaware 160, illetve Montana 180 dózist kap az egészségügyi minisztérium bontása szerint.

Amíg a Pfizer 2022-ben nem tudja felpörgetni a termelést, a nagyobb államokban is szűkös lesz a Paxlovid-ellátás. A kormányzat Kaliforniának első lépésben 6180 adagot biztosít. Az állam több mint 39 millió fős lakosságát tekintve ez nagyjából 6300 lakosonként jelent egy kezelést. A 30 millió lakosú Texas 4240 adag Paxlovidra jogosult.

A szövetségi gyógyszerhatóság, az FDA kizárólag sürgősségi használatra engedélyezte a Paxlovidot a Covid19 kezelésére, és egyúttal jóváhagyta a gyógyszer korlátozott alkalmazását olyan 12 éves amerikaiaknál is, akiknél „nagy a kockázata a súlyos koronavírus-szövődmények kialakulásának”.

Egy életmentő kezelés harminc tabletta

Egy kezelés három tablettával kezdődik, amelyeket naponta kétszer kell bevenni öt napon át, azaz összesen 30 tablettából áll. A csak vényre kapható Paxlovidból mindössze 65 ezer kúra áll majd rendelkezésre január első hetétől – jelentették be a szövetségi illetékesek.

Az amerikai kormány 5,29 milliárd dollárt fizet a Pfizernek, hogy az év végéig 10 millió kezelésre elegendő tablettát szállítson le.

A gyógyszergyártó egyébként az idén összesen 120 millió kezelésre elegendő készítmény előállítását tervezi.

„A Pfizer szerint a tabletta hatóanyagának előállításához szükséges összetett kémiai folyamatok miatt a gyártás körülbelül hat-nyolc hónapot vesz igénybe” – jelentette ki a Fehér Ház illetékese. „Az ellátás a következő hónapokban fog felfutni” – tette hozzá Jeffrey Zients.

Az egészségügyi szakemberek számára a tabletták életmentő gyógymódnak bizonyulhatnak, mivel Amerika-szerte hiányzik a betegség magas kockázatú eseteinek kezelésére szolgáló monoklonális antitest. Ugyanakkor a legtöbb monoklonális készítmény hatástalannak bizonyult a könnyebb lefolyású omikron ellen.

Az FDA nem sokkal a Paxlovid után engedélyezte a Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által gyártott Molnupiravir alkalmazását a koronavírussal fertőzött, súlyos betegség kockázatának kitett egyes felnőttek kezelésére, amikor más lehetőség már nem áll rendelkezésre. A Fehér Ház illetékesei szerint január végéig mintegy 3 millió Molnupiravir-kúra áll majd rendelkezésre.

A hatásosság magas, a mellékhatások alacsonyak, és szájon át adható. Minden feltételnek megfelel

– idézte az Associated Press hírügynökség a Mayo Klinika munkatársát.

„Egy magas kockázatú csoportban 90 százalékkal csökkent a kórházi kezelések és az elhalálozás száma” – tette hozzá Dr. Gregory Poland, aki „lenyűgözőnek” nevezte az eredményt.

(Borítókép:  A Paxlovid nevű kísérleti koronavírus elleni tabletta gyártása egy németországi, freiburgi laboratóriumban 2021. november 16-án. Fotó:  Handout / Pfizer / AFP)

Rovatok