Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely nem tudott arról, hogy házkutatás volt a Miniszterelnökségen

2022. február 2., szerda 19:35 | aznap frissítve

Az RTL.hu számolt be korábban arról, hogy november 25-én a Völner–Schadl korrupciós üggyel összefüggésben három minisztériumban tartott házkutatást a Központi Nyomozó Főügyészség. A portál érdeklődésére Gulyás Gergely most elmondta, miért nem tudott arról, hogy a Miniszterelnökségen házkutatás volt.

Az ügyészség nyomozói összehangolt akció keretében a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is iratokat kerestek Schadl György (a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke) és Völner Pál (az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára) lehallgatott telefonbeszélgetései alapján.

Az RTL Híradója a házkutatásokról kérdezte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki interjút nem adott, de annyit azért elmondott:

azért nem tudott korábban a házkutatásról, mert bár az érintett részleg formálisan a Miniszterelnökséghez tartozik, valójában Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alatt áll.

Az RTL.hu azt is írta szerdán, hogy a Schadl-ügyben újabb emberek kerültek rács mögé. A portál a Házon kívül című műsorra hivatkozik, amely megtudta: sikeres volt a Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezése, a bíróság további három embert előzetes letartóztatásba helyezett a Schadl-ügyben.

Az RTL.hu emlékeztetett rá, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének nevével fémjelzett ügyben „előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények” miatt folyik nyomozás. A portál arra is kitért: eredetileg Schadl György, továbbá a gyakran csak „gazdámként” említett R. Róbert, valamint a végrehajtói kar elnökének sofőrjét tartóztatták le, bár az ügyészség összesen 6 embert akart rács mögött látni. „A bíróság elsőre azonban elutasította a három, meg nem nevezett ember letartóztatását, de a főügyészség fellebbezése után megváltoztatta a döntést” – tette hozzá az RTL.hu.

A Schadl-ügy részleteivel a 444.hu jött ki először, amely megszerezte a több mint 1700 oldalas nyomozati iratot, amely tartalmazza a vesztegetéssel gyanúsított, államtitkári posztjáról lemondott Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő és a Magyar Végrehajtói Kar elnöke közötti telefonbeszélgetéseket is.

(via RTL.hu)

(Borítókép: Gulyás Gergely 2022. január 13-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok