Index Vakbarát Hírportál

Az operatív törzs engedheti be a sajtót az egészségügyi intézményekbe járvány idején

2022. február 5., szombat 08:12 | aznap frissítve

A miniszterelnök aláírta azt a rendeletet, amely a bíróság döntéséhez igazodva szabályozza, miként mehet be a sajtó a kórházakba a járvány alatt.

Az operatív törzs járványügyi érdekből meghatározhatja az egészségügyi intézményeknek az újságíróval, a tudósítóval, az internetes hírmegosztóval és -szolgáltatóval, valamint a sajtóterméket előállítóval való kapcsolattartásának rendjét, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépés rendjét. Az operatív törzs döntésének végrehajtásáért az egészségügyi intézmény vezetője a felelős – olvasható a Magyar Közlönyben.

A rendelet aláírásával Orbán Viktor érvényt szerzett a bíróság korábbi döntésének, amellyel hatályon kívül helyezték a minisztérium korábbi döntését, ami szerint csak az MTVAMTI tudósíthatott a kórházakból a járványhelyzetben. A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint az Emmi csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és a minisztérium nem hivatkozott olyan jogszabályra, amely alapján jogszerűen dönthetett volna a sajtó kitiltásáról.

A rendelet megjelenését követően ezentúl tehát az operatív törzs dönthet arról, hogy bemehetnek-e a sajtó munkatársai a kórházakba. Korábban lapunk is próbált kórházi riportot készíteni, de az Országos Kórházi Főigazgatóság elutasította a megkeresésünket.

Rovatok