Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós kedvező folyamatot is említett az omikron-hullámban

2022. február 5., szombat 13:50

Magyarországon a fertőzés még mindig nagyon gyorsan terjed, de egy mutatóban már visszaesés látszik – mondta az emberi erőforrások minisztere.

A koronavírus még mindig gyorsan terjed, de a vírus alap szaporodási rátája, az úgynevezett R-ráta, ami azt jelzi, hogy egy ember átlagosan hánynak adja tovább a vírust, már csökken. Intő jel azonban, hogy a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja még mindig emelkedik – mutatott rá Kásler Miklós az Életközelben című online videósorozat új adásában. A miniszter hozzátette: az omikron-variáns azokban az országokban is magas esetszámot okozott, ahol az átoltottság rendkívül magas volt. Ez igaz Izraelre is, ahol az is meghatározta a dolgot, hogy a magas átoltottságot már viszonylag régen érték el.

Kásler Miklós azt is bejelentette, hogy kezdeményezte két tudományos szakértői csoport felállítását. Ezek közül az egyik immunológiai szempontból vizsgálja majd meg a magyarországi vakcináknál, hogy mennyi ideig marad fenn az immunitás az oltást követően. Ezt meg tudjuk mondani két oltás után, és meg tudjuk mondani a harmadik oltás után is, mert eltelt annyi idő, hogy az adatokat értelmezni, értékelni lehessen – mondta Kásler Miklós, majd felsorolta: 

A miniszter az adásban reagált Kunetz Zsombor egészségügyi szakértőnek arra az állítására is, miszerint álhírt terjesztett akkor, amikor az MTI tudósítása nyomán azt mondta: Németországban átmenetileg megszüntették a daganatos betegek ellátását. Szerinte Kunetz Zsombor lényegében Jens Spahn német egészségügyi miniszter nyilatkozatát vonja kétségbe.

Kunetz úr azt állítja, hogy ezt én mondtam, és nem a német miniszter. Ez tény kérdése, ennek utána lehet nézni. Nekem annyi maradt, hogy megtegyem a jogi lépéseket

– mondta Kásler Miklós. A miniszter végül arról beszélt: nagyon örül annak, hogy minisztersége végén növelni tudták az egészségügyi dolgozók bérét.

(Borítókép: Békéscsaba 2022. február 5. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok