Index Vakbarát Hírportál

Lassan kezdhetünk készülni a hatodik járványhullámra

2022. február 8., kedd 08:19

Hamarosan lecseng a járvány ötödik hulláma, abban azonban a szakértők között sincs teljes egyetértés, hogy ez pontosan mikor következhet be.

Rusvai Miklós állatorvos szerint napokon belül elkezdhetnek csökkenni a számok, de nyárig még viszonylag magas marad a fertőzésszám. Jakab Ferenc pedig egy esetleges hatodik hullámról is beszélt az ATV híradójának, ami a virológusprofesszor szerint ősszel kezdődhet. A hétvégén 33 716 új fertőzöttet találtak és elhunyt 234 beteg.

Rusvai Miklós elmondta: visszaszorulóban van a koronavírus-járvány, azonban fellélegezni csak akkor lehet, ha a kórházban ápoltak száma is csökkenni kezd. A virológus emlékeztetett: a járványgörbe laposodása után sem lehet hátradőlni, egészen nyárig magasabb járványügyi számok várhatók.

Nyárig akár újabb variáns is megjelenhet. Az úgynevezett lopakodó omikron, nem egy új variáns. Ez az omikron alfaja, ami már egy ideje itthon is fertőzi az embereket

– figyelmeztetett. Rusvai Miklós viszont nem adatná be magának negyedszerre az oltást.

Senkit nem beszélek le a negyedik oltásról, ártani senkinek nem fog, de én a magam részéről azért szeretnék fertőződni, mert akkor teljesebb védettséget kapnék, hiszen akkor nyálkahártya-immunitás is kialakul, ami az oltás következtében nem alakulhat ki

– magyarázta az állatorvos. A negyedik oltást eddig 124 ezer ember vette fel.

Jakab Ferenc virológusprofesszor arra számít, hogy hamarosan lecseng az ötödik hullám, és egyelőre bizonytalan, hogy ősszel jön-e egy újabb.

A hatodik hullám szintén nem megjósolható. Úgy gondolom, hogy egy jól átvészelhető nyugodt tavaszi és nyári periódus után, a következő őszi és téli szezonban látjuk majd meg, hogy visszatér-e a vírus, milyen intenzitással, milyen variánssal és milyen esetszámokkal. Addig is, bármennyire is enyhék az omikron klinikai tünetei, a járványügyi intézkedéseket fenn kell tartani

– vélekedett Jakab Ferenc.

(Borítókép: koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztály a Szent László Kórházban 2020. december 8-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok