Index Vakbarát Hírportál

ORÖ: Nevesítette Farkas Félixet a vádhatóság

2022. február 11., péntek 07:43

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az Országos Roma Önkormányzat, miután egy zárt körű rendezvényen színlelt szerződéseket ajánlottak a képviselőknek. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nevesítette Farkas Félixet.

Hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt Farkas Félix nemzetiségi szószóló és más személyek ellen tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség, továbbította a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek – tudta meg a Népszava az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) küldött hatósági tájékoztatásból.

Az ORÖ elnökét, Agócs Jánost meglepte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség megnevesítette Farkas Félixet, mivel ők ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést. Ugyanakkor örömmel fogadta, hogy a rendőrség nem dobta vissza a január közepén tett feljelentésüket. 

Mint írják, a Központi Nyomozó Főügyészség a lap kérdésére azt válaszolta, hogy a hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt tett feljelentés alapján a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a feljelentés kiegészítését.

A roma önkormányzat a januári büntetőfeljelentésben azt állította, hogy Farkas Félix egy zárt körű rendezvényen olyan szerződéseket ígért 30 roma önkormányzat képviselőinek, amikért cserébe „semmit sem kell csinálniuk”. 

A feljelentésben azokra a hangfelvételekre hivatkoztak, amelyeken Sztojka Attila, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója is hallható. 

Mint emlékezetes, az ORÖ-ben nagy belharcok folytak, miután a testület nem Farkas Félixet választotta a parlamenti bejutáshoz szükséges nemzetiségi lista élére. A zárt üléseken erről is szó esett, amelyen a roma önkormányzatok képviselői és Sztojka Attila, romaügyi kormánybiztos is többször részt vett, és

azt hangoztatta Belügyminisztériumosként: „mindenkiről tudunk mindent”.

A lap beszámolója szerint, miután az ORÖ megtette a feljelentést a december 7-ei gyűlést követően, Farkas Félix azt mondta, hogy akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak. Emiatt zárolhatják az ORÖ számláját, és akkor a képviselők se kapnak tiszteletdíjat. Szavaiból az derült ki, hogy a kieső jövedelem pótlására keresett egy másik lehetőséget: így került képbe a Roma Közéleti Akadémia, amelynek megalakítását éppen aznap, december 7-én jelentette be Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos.

A szerződések értelmében a képviselőknek havi bruttó 200 ezer forintot ajánlottak, hogy jelentkezőket gyűjtsenek az akadémia által elindított kommunikációs képzésre. A feljelentés szerint a zárt gyűlésen részt vevők tisztában voltak azzal, hogy nem várják el tőlük a szerződések teljesítését, az csak a politikai tevékenységüket finanszírozza, és ebben Farkas Félix aktívan részt is vett. 

(via Népszava)

(Borítókép: Farkas Félix 2020. november 2-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok