Index Vakbarát Hírportál

A volt jegybankelnök élesen kritizálta az ellenzék köztársaságielnök-jelöltjét

2022. február 14., hétfő 19:44

A VG.hu adott hírt először arról, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke a Facebook-oldalán keményen bírálta Róna Pétert, miután az Egységben Magyarországért pártjai hétfőn bejelentették: a 79 éves jogász-közgazdászt jelölik köztársasági elnöknek.

„A könyvvizsgáló cégeket sokszor megvádolják azzal, hogy szinte bármilyen mérleget aláírnak, és szemet hunynak ügyfeleik kisebb-nagyobb disznóságai felett.” (...) „A kétezres években volt szerencsém egy könyvvizsgálással is foglalkozó nagy nemzetközi tanácsadó céget vezetni. Az alatt a hét év alatt, amíg ott voltam, egy esetben mondtuk azt, hogy egy ügyfél mérlegét nem írjuk alá, és inkább lemondunk a megbízatásunkról. Az ok az volt, hogy olyan összegeket számoltak el bevételként, amelyek nem voltak valósak, így a pénzügyi beszámolójuk nem a valóságot tükrözte” – írta a volt jegybankelnök „Róna mint köztársasági elnökjelölt” című bejegyzésében a gazdasági portál szerint.

A lap arról is beszámolt, hogy Simor András meg is nevezte a vállalkozást: ez a NABI volt, amelynek igazgatósági elnöki posztját Róna Péter töltötte be. A VG.hu szerint ehhez még a következőt is hozzátette a volt jegybankelnök:

Egyébként, ha valaki üzletembereket megkérdez Budapesten, akiknek volt kapcsolatuk Rónával, sok jót nem hall róla. Véleményem szerint egy teljesen erkölcstelen figura.

Simor azt is megjegyezte, hogy ő már egy ideje nem háborodik fel, és nem lepődik meg semmin, de Göncz Árpád századik születésnapját követően ez a hír sokkolta. „El sem tudom képzelni, mit jelent ez a hír az ellenzéki összefogás egészére nézve” – zárta sorait a VG.hu szerint a volt jegybankelnök.

A lap azt is írta, hogy egy hozzászólásban reagálva Békesi László korábbi pénzügyminiszter is egyetértett, és úgy fogalmazott: „Róna egy ellentmondásos, gátlástalanul törtető figura”.

A volt jegybankelnök privát profilján nem látható a VG.hu által idézett Facebook-poszt, az utolsó nyilvános bejegyzés – amely egy megosztás – tavaly június végén került az oldalára.

Róna Péter a jelöléséről nyilatkozott az Indexnek, lapunk kérdésére azt mondta: az eddigi államfők közül Göncz Árpádot tartja követendő példának.

(via VG.hu)

(Borítókép: Simor András 2013. február 26-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok