Index Vakbarát Hírportál

Tűzgömb tette fényesebbé a Valentin-napot

2022. február 15., kedd 09:56

Hétfő este egy fényes tűzgömb tűnt fel az égbolton, amelyet Magyarország nyugati felén lehetett látni – közölte a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT).

A két alkalommal nagyobbat, majd utána egy alkalommal még egy kisebbet robbanó égitestet az MMT által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) győri és zalaegerszegi kamerái rögzítették hétfőn 20:38 környékén. A Balatontól keletre részben vagy teljesen felhős volt az égbolt, így arrafelé már nem látszódott a jelenség. 

Szakértőjük, Jäger Zoltán pályaszámítása szerint a tűzgömb Ausztriában, Bécs és Graz között körülbelül 100 kilométer magasan tűnt fel, 72 kilométer magasan hunyt ki, és az anyaga teljesen elégett. A 2 másodpercig feltűnő jelenség viszonylag gyors lefolyású volt, és az alfa Ari (azaz Hamal) nevű csillag alatt indult az Aries csillagképből a Cet csillagkép felé. 

Januárban és februárban nem ritkák a fényes tűzgömbök, ráadásul egyre elterjedtebbek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, így az észlelések is gyakoribbá váltak az utóbbi időben – közölte az MMT.

A múlt héten két tűzgömböt is észleltek Magyarországon: hétfőn, majd utána csütörtökön is elsuhant egy-egy ezekből az égbolton.

(via meteoritok.org)

(Borítókép: Magyar Meteoritikai Társaság)

Rovatok