Index Vakbarát Hírportál

Régi pénzügyesek ekézik Róna Pétert, Simor Andrást már cáfolják

2022. február 17., csütörtök 19:43

A történet még azokba az időkbe nyúlik vissza, amikor mindenki mást csinált, mint most.

Érsek Ákos, a NABI Rt. volt igazgatója cáfolja Simor András állításait, amiket a volt jegybankelnök Facebook-oldalára írt ki azt követően, hogy kiderült, Róna Péter lett az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje. Simor megjegyzései a buszgyártó cég és a Deloitte & Touche nemzetközi könyvvizsgáló cég két évtizeddel ezelőtti vitáján alapulnak.

Simor András – mint korábban itt megírtuk – Róna mint köztársaságielnök-jelölt című bejegyzésében felidézte a jelölthöz kapcsolódó emlékét:

A kétezres években volt szerencsém egy könyvvizsgálással is foglalkozó nagy nemzetközi tanácsadó céget vezetni. (...) egy esetben mondtuk azt, hogy egy ügyfél mérlegét nem írjuk alá, és inkább lemondunk a megbízatásunkról. Az ok az volt, hogy olyan összegeket számoltak el bevételként, amelyek nem voltak valósak, így a pénzügyi beszámolójuk nem a valóságot tükrözte.

Balról támadják

A bejegyzésre felfigyelő vg.hu idézte Simor sommás megjegyzését is, miszerint Róna „egy teljesen erkölcstelen figura”. Az ellenzéki jelöltről dehonesztáló kijelentést tett Békesi László volt szocialista pénzügyminiszter is, aki egy közösségi oldalon tett bejegyzésében azt írta Rónáról, hogy „ellentmondásos, gátlástalanul törtető figura”.

Arról egyelőre nincs sok információ, hogy Róna Péter valaha is tört-e borsot Békesi László orra alá, ám Simor Andrásnak lehet oka arra, hogy nehezteljen az ellenzék államfőjelöltjére. Róna Péter legutóbb az MNB felügyelőbizottságának tagjaként okozhatott kellemetlen perceket Simor jegybankelnökségének utolsó időszakában, amikor akkurátus alapossággal kritizálta a jegybank gazdálkodását, indokolatlannak tűnő pénzköltéseit.

Róna egyébként 2022. február 15-én, a Spirit FM Aktuál című műsorában úgy reagált Simor bejegyzésére, hogy a történtek nem lepték meg, mert a volt jegybankelnök és közte azóta rossz a viszony, hogy ő nem támogatta a devizahitelezést, Simor András viszont igen. Azt is elmondta, hogy a NABI egykori igazgatója kész cáfolni Simor állításait a buszgyártó cég korabeli mérlegével kapcsolatban.

Csakhogy amire Simor utalt, amiből véleményt formált Rónáról, az jóval korábban történt, még 1999-2001 körül. Ekkor volt Simor András olyan helyzetben, hogy az általa vezetett könyvvizsgáló cég auditálta azt a tőzsdei buszgyártó céget, amelynek az igazgatósága élén Róna ült.

A nemzetközi tanácsadó cég tehát a Deloitte & Touche volt, a cég pedig a NABI.

A Magyar Hangnak sikerült megszólaltatnia Érsek Ákost, a NABI volt igazgatóját, aki felvilágosítást adott arról, hogy mi állt a könyvelésszakmai vita hátterében.

Volt itt ötven busz

Egy amerikai cég 50 busz gyártásáról szóló megrendelését 2001 december közepén teljesítette a NABI, azaz a buszok elkészültek. A megrendelő át is vette, de időjárási vis majorra hivatkozva azt kérte, hogy a járműveket ne a telephelyére szállítsák, mert Washingtonban hatalmas hóvihar van, hanem az általa megjelölt alabamai helyszínre, ahonnan aztán a buszokat, amikor az időjárás már engedte, januárban elszállították a vevő telephelyére.

 – Ezt követően az éves jelentést aláírták a Deloitte szakemberei – tehát tényszerűen nem állja meg a helyét, amit Simor András állít. Igaz, minősített véleményt adtak, amely szerint az a tény, hogy csak januárban került a megrendelő telephelyére az 50 autóbusz, kérdőjelessé teszi a szállítmány lekönyvelését. Egyébként sem a budapesti, sem a New York-i Tőzsde – ahol szintén kibocsátó volt a NABI – nem jelezte, hogy szabálytalanságot talált volna. Akkor egyébként a Budapesti Tőzsde elnöke szintén Simor András volt – mondta Érsek Ákos a Magyar Hangnak.

Szó sincs arról, amit a bejegyzés sugall, nevezetesen, hogy rosszhiszeműen jártunk volna el, vagy ügyeskedni akartunk volna

– mondta a NABI volt igazgatója.

 A konfliktusról annak idején részletesen beszámolt a Figyelő hetilap. 2001. június 14-én megjelent Buszok a viharban című cikkéből lehet tudni, hogy ennek a szakításig vezető szakmai konfliktusnak a jelentősége például abban állt, hogy a NABI Rt. éves eredményét nagymértékben befolyásolta, hogy a 2 millió dolláros éves bevételt melyik gazdasági évhez könyvelik. Konkrétan 37 százalékkal lett volna kisebb a cég eredménye, ha nem a NABI álláspontja érvényesül. 

A már anno is feltűnően szőrszálhasogatónak tartott vizsgálat magyarázatát a piaci megfigyelők azzal magyarázták, hogy a könyvvizsgáló cég jó híre elég komolyan megpörkölődött a Postabank-botrányban, és ezt igyekeztek a nagyon precíz, alapos munkákkal feledtetni.

(Borítókép: Békési László, Róna Péter, Simor András. Fotó: Földi Imre / MTI, Trenka Attila / Index, Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok