Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon is megjelenhet egy újabb variáns

2022. február 18., péntek 10:33

A jelenlegi járványügyi adatok szerint a negyedik héten elértük az ötödik hullámnak a járványcsúcsát – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. Hozzátette: a járványnak még nincs vége, továbbra is fontosnak tartja, hogy mindenki felvegye az oltást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője közölte: átoltottság tekintetében Magyarország a középmezőny után található. A friss járványügyi adatokra hivatkozva elmondta, a lakosság 60-70 százaléka élt az oltás lehetőségével, de szeretné, ha többen is megértenék, hogy fontos a megelőzés mind az egyéni, mind pedig a közösség érdekében. 

Magyarországon már sokkal enyhébbek a szabályozások, hiszen csak a zenés, táncos rendezvényeken kérik a védettségi igazolványt, a maszkhasználat pedig csak zárt közösségi terekben kötelező

– mondta Galgóczi Ágnes az RTL reggeli műsorában. Véleménye szerint az omikron-járványhullámmal véget fog érni az őszi-téli felső légúti betegségeket okozó szezon, de figyelmeztetett, hogy megjelenhet a koronavírusnak egy újabb variánsa is.

Bízunk abban, hogy ez nem egy olyan variáns lesz, amely súlyosabb fertőzést vagy súlyosabban zajlódó betegséget okoz

– tette hozzá.

A péntek reggeli járványügyi adatok szerint a beoltottak száma 6 386 416 fő, közülük 6 149 334 fő a második, 3 781 740 fő már harmadik oltását is felvette. 

Egy nappal korábban  8578 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 115 beteg. A beoltottak száma csütörtökön 6 384 828 fő volt, közülük 6 146 028 fő a második, 3 776 200 fő már a harmadik oltását is felvette a tegnapi adatok szerint. Kórházban 5062 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 206-an voltak lélegeztetőgépen.

(Borítókép: Aradi László / Index)

Rovatok