Index Vakbarát Hírportál

Róna Péter jelölése miatt nem vállal nyilvános szerepléseket Király Júlia

2022. február 19., szombat 20:11

Az ellenzéki összefogás államfőjelöltje miatt nem vállal nyilvános szerepléseket Király Júlia, Márki-Zay Péter tanácsadója. A döntését indokló levelében azt írta, Róna Péter több alkalommal is személyében nyíltan megtámadta őt.

Nem vállal többet nyilvános szereplést az ellenzék kampányában Király Júlia, Márki-Zay Péter tanácsadója. Ezt Király Júlia a miniszterelnök-jelöltnek és az ellenzéki pártok gazdaságpolitikai döntéshozóinak írott levelében jelentette be hétfőn. Azt, hogy bejelentését miért nem a nyilvánosságban közölte, azzal indokolta, hogy attól tartott, ártott volna az ellenzéki kampánynak.

Az atv.hu beszámolója szerint Király Júlia a levelében rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban, majd emlékeztette az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy Róna Péter őt (mármint Király Júliát) személyében számtalan alkalommal nyíltan megtámadta, a devizahitelezés elterjesztéséért felelős „hét főbűnös” egyikének nevezve őt.

Ezt követően azt mondta, hogy nem akar károkat okozni az ellenzéknek. Leszögezte, hogy minden nyilvános szerepléséről lemond, és a háttérbe húzódva „próbál szurkolni” azért, „hogy megbukjon ez a rendszer”.

Egyszerűen mostantól nem fogok ráérni

– mondta Király Júlia, aki a döntését véglegesnek, de nem nyilvánosnak nevezte. Majd hozzátette: amennyiben Róna Péter valamilyen okból mégsem vállalja a jelöltséget, „visszalépése máris felejthető”.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az ellenzéki pártok többsége által támogatott Iványi Gábor mellett Róna Péter közgazdász és Elek István újságíró, közíró neve is felmerült az ellenzék lehetséges államfőjelöltjeként. A Jobbik azonban megvétózta Iványi Gábor jelölését, így végül Róna Péterre esett az ellenzéki összefogás választása, aki egyébként a Jobbik javaslata volt.

Később kiderült, hogy Róna Péter államfői jelölését a Párbeszéd és a Momentum nem támogatta. A két párt végül visszavonta a tiltakozását. 

(Borítókép: Róna Péter 2020. november 12-én. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok