Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Orosz–magyar két jó barát, nem így van, Viktor?!

2022. február 22., kedd 11:06

A Demokratikus Koalíció elnöke személyes hangnemben üzent Orbán Viktornak az orosz–ukrán konfliktus ügyében.

Ahogy beszámoltunk róla, Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn késő este kiadta a parancsot: orosz „békefenntartó” erők indultak meg Kelet-Ukrajnába, az Oroszország által elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba.

„Orosz–magyar két jó barát, nem így van, Viktor?! Ahogy te tudsz barátkozni, nem barátkozik úgy senki” – kezdi Facebook-posztját Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke arra emlékeztetett, hogy négyszer ígérték meg az oroszok, hogy elismerik Ukrajna határait, egyszer éppen Budapesten, „amolyan rendes szokásos nemzetközi szerződésben”.

Most meg ugye bevonultak katonákkal, harci járművekkel. Mit szólnál hozzá, ha valamelyik szomszédos ország bevonulna két magyarországi megyébe, mert azok függetlennek kiállították ki magukat, és most jön a szomszéd fenntartani a békét? Ugye elzavarnád a francba őket, nemzethalálról szónokolnál és harcba hívnád a nemzetet. Most meg kussban vagy. Teszel te a Kárpátalján élő magyarokra, a nemzetközi jogra, a becsületre.

Gyurcsány Ferenc rögzíti: a barát, az barát, Orbán Viktornak pedig Vlagyimir Putyin a barátja. A politikus arról is ír, hogy a kormányfő három hete saját megfogalmazása szerint békemisszióra ment Moszkvába.

Hű, de sikeres voltál! Milyen, amikor kiröhögteted magad, Viktor? Milyen, amikor desszertnek megkapod a fegyveres beavatkozást, a háborút, egy nemzet megtörésének kísérletét itt, a szomszédunkban?

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozza: Oroszország Putyin vezetésével agresszor, rablóállam lett, Orbán Viktorról pedig úgy gondolja, hogy egy darabig csendben lesz, „a szégyen csendjében”.

Aztán lassan vedd le Putyin fényképét a falról! Tegyél tükröt a helyére! Nézz bele!

Az orosz–ukrán helyzet alakulását percről percre közvetítjük, ezt itt találja.

Rovatok