Index Vakbarát Hírportál

Putyin kiadta a parancsot: „békefenntartó” csapatok indultak Ukrajnába

2022. február 21., hétfő 00:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn késő este kiadta a parancsot: orosz „békefenntartó” erők indultak meg Kelet-Ukrajnába, az Oroszország által elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba – írja a Guardian. Egyes szakértők szerint azonban a csapatok érkezésének célja a régió megszállása.

Bevonulnak az orosz csapatok Kelet-Ukrajnába

Vlagyimir Putyin – aki hétfőn elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság (LDNR) függetlenségét – még hétfőn este aláírta az elnöki rendeletet, amelynek értelmében „békefenntartás” céljából Oroszország a reguláris hadsereg erőit vezényelte Kelet-Ukrajnába, a szakadár területekre. Amerikai beszámolók szerint mintegy 190 ezer orosz katona állomásozott múlt pénteken a határnál.

Erre az Oroszország és az LDNR között, a függetlenségi dokumentum után rögtön elnöki kézjeggyel ellátott Barátság és Kölcsönös Segítségnyújtás Egyezménye ad alapot. 

Az Egyesült Államok és az Európai Unió Putyin bejelentése után rögtön szankciókat lengetett be. Sajtóértesülések szerint az EU-ban nincs összhang arról, hogy milyen gazdasági büntetőintézkedéseket is vezessenek be, ugyanis – mint erről többször is írtunk – európai gazdasági érdekek is sérülnének. Beszédes, hogy az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2-ről az európaik nem nyilatkoznak, pedig Washington korábban az intézkedések célpontjának minősítette. 

A Fehér Ház kezei is úgy tűnik, meg vannak kötve. Bár az elnöki adminisztráció azonnal szankciókat léptetett hatályba, azok abban merültek ki, hogy

megtiltották az amerikai cégeknek a pénzügyi befektetést a Kreml által frissen elismert szakadár népköztársaságokba. 

Eközben Luhanszk és Donyeck utcáin pezsgővel, tűzijátékokkal és az orosz trikolórral, himnusszal ünnepeltek Vlagyimir Putyin bejelentése után. Jóllehet, Donyeck központjában az orosz állami hírügynökség által készített felvételek alapján mintegy húsz ember ünnepelt.

Ukrán források arról számoltak be hétfőn este, hogy az orosz hadsereg csapatai már Putyin bejelentése után be is vonultak a szakadár területekre, a Donyecktől 15 kilométerre található Makijivka lakosai páncélozott orosz járműveket láttak.

A Guardian neve elhallgatását kérő forrása úgy fogalmazott: „egy nagyobb orosz konvoj felfegyverkezett katonákat és ellátmányt szállított, mintegy másfél órán keresztül vonultak”.

A szállító járműveket Donyecktől északra, Jaszinuvatánál is látták. A helyiek videóra is vették, ahogy a kivilágított harci járművek konvojban haladnak a szakadár területek határvidékén. Azt azonban nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a konvoj az orosz hadsereghez tartozik, vagy a szakadárok erőihez. Mindazonáltal széles körben úgy tartják, hogy a szakadárok a haditechnikai eszközeik java részét Oroszországtól kapták. 

Ezzel szemben az ukrán védelmi minisztérium a hétfő esti fejlemények fényében azonnal felszólította állampolgárait, hogy semmiképpen se filmezzék le az ukrán fegyveres erők csapatmozgásait és még kevésbé tegyenek közzé róluk felvételeket. 

Legalább tíz évig ott lehetnek

Az említett baráti megállapodás Oroszország és a szakadár népköztársaságok között lehetővé teszi, hogy az orosz hadsereg és szakadár fegyveres erők

Emellett az egyezmény garantálja, hogy elismerjék egymás hatósági dokumentumait, továbbá Oroszország magára vállalja az LDNR pénzügyi rendszerének fenntartását, abból kiindulva, hogy a szakadár területeken már jó ideje az orosz rubel a hivatalos fizetőeszköz. 

Ami a Kreml hosszú távú terveit illeti:

A BARÁTSÁG ÉS A KÖLCSÖNÖS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS EGYEZMÉNYÉT TÍZ ÉVRE ÍRTÁK ALÁ, TEHÁT AZ OROSZ HADSEREG LEGALÁBB ENNYI IDEIG KAPOTT FELHATALMAZÁST ARRA, HOGY UKRAJNA NEMZETKÖZILEG ELISMERT HATÁRAIN BELÜL ÁLLOMÁSOZZANAK.

Fontos megjegyezni, hogy mindemellett legalább félmillió orosz útlevelet adtak ki a Donbaszban, tehát Oroszország saját állampolgárainak tekinti a kelet-ukrajnai szepratista területek élőket.

  

Emmanuel Macron és Joe Biden is reagált

Előbb Antony Blinken külügyminiszter, majd Joe Biden amerikai elnök adott ki közleményt a hétfő esti fejleményekkel kapcsolatban. A Fehér Ház által közzétett kommünikében Joe Biden megerősítette, hogy továbbra is elhivatott Ukrajna szuverenitásának és területi autonómiájának megőrzésében.

Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok készen áll gyorsan és határozottan döntést hozni és beavatkozni, partnereivel és szövetségeseivel egyetértésben a további orosz agresszió elleni fellépés érdekében

– olvasható a Fehér Ház közleményében, amelyben hozzátették: az elnök Emmanuel Macronnal és Olaf Scholz német kancellárral is egyeztetett telefonon a lehetséges következő lépésekkel kapcsolatban.

Emmanuel Macron francia elnök szintén rövid közleményt adott ki hétfőn este, amelyben elítélte Oroszország döntését a szakadár területek függetlenségének elismerésében. A francia politikus leszögezte: kedden kezdeményezi az ENSZ biztonsági tanácsának rendkívüli ülését.

Ezzel egy időben az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szintén az ENSZ biztonsági tanácsához fordult rendkívül ülést kezdeményezve, már el is küldte a hivatalos megkeresést. 

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője a Guardiannek elárulta: kedden korán reggel kabinetülést tartanak, ahol megvitatják az orosz–ukrán konfliktus fejleményeit, döntenek az Egyesült Királyság esetleges beavatkozásáról és a szankciókról.

Törökország felszólította (pontosabban „erősen ajánlotta”) állampolgárait, hogy ha tehetik, minél előbb hagyják el a kelet-ukrán régiót. Törökország – amely a NATO tagja – tengeri határokkal bír a Fekete-tengeren Ukrajnával és Oroszországgal, és a konfliktus békés rendezésére hívta fel a figyelmet.

A nyugati országok sorra jelentették be már hétfőn este, hogy szankciókat helyeztek kilátásba Oroszországgal szemben. Több légitársaság, köztük az Air France és a Lufthansa is felfüggesztette ukrajnai járatait a konfliktus miatt.

Megszólalt az ENSZ főtitkára is

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára Kijev szuverenitásának megsértésének minősítette azt, hogy Oroszország két kelet-ukrajnai szeparatista régiót függetlennek ismert el. A főtitkár úgy véli, hogy az Orosz Föderáció döntése sérti Ukrajna területi integritását és szuverenitását, és nem egyeztethető össze az Egyesült Nemzetek Alapokmányának elveivel – fogalmazott az AFP által publikált közleményében. 

(Borítókép: orosz és belarusz tankok tartanak hadgyakorlatot a Belaruszban található Breszt közelében. Fotó: AFP)

Rovatok