Index Vakbarát Hírportál

Ezek a szankciók léphetnek életbe, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát

2022. február 21., hétfő 10:28

Teljesen elvághatják a bankközi kapcsolatokat, de akár teljesen ki is zárhatják az orosz partnereket az amerikai kereskedelemből, és számlákat is befagyaszthatnak.

A Biden-adminisztráció felkészült rá, hogy bevezessék az Oroszország elleni korlátozó intézkedések első csomagját, amelyek között az is szerepel, hogy megtiltják a tranzakciókat az amerikai és az orosz bankok között – közölte belső forrásokra hivatkozva a Reuters.

Az intézkedéseknek, amelyek akkor lépnek életbe, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, az a szándéka, hogy azzal vesse vissza az orosz gazdaságot, hogy elvágja a banki kapcsolatokat a két ország között.

Bár az Egyesült Államok arról beszél, hogy az intézkedés egy csomag része, a tranzakciók korlátozásán kívül nem említettek egyéb más lépést.

Az Egyesült Államok egyéneket és cégeket is feltehet azon személyek listájára (Specially Designated Nationals, SDN), akiknek megtiltják az amerikaiakkal való mindennemű üzleti kapcsolatot, és befagyasztják az országban lévő bankszámláikat.

A források szerint a csomag tartalma az utolsó pillanatig változhat, és az sem egyértelmű még, hogy kik lesznek az intézkedések célpontjai. A legvalószínűbb célpontok a legnagyobb orosz bankok, mint például a VTB Bank, a Szberbank, a VEB és a Gazprombank.

Mivel a nemzetközi tranzakciók nagy része dollárban történik, ez a lépés nagyon fog fájni, még akkor is, ha nem vetik be az SDN-listát, ami valóban halálos fegyver

– mondta a Reutersnek Kay Georgi nemzetközi kereskedelmi jogász az esetleges ukrajnai invázió után várható büntetőintézkedésekről.

(Borítókép:  Jim WATSON / AFP)

 

Rovatok