Index Vakbarát Hírportál

Biden és Putyin újra találkozik, ha az oroszok nem támadják meg Ukrajnát

2022. február 21., hétfő 08:06 | aznap frissítve

A részleteket az orosz és az amerikai külügyminiszter beszéli meg február 24-én.

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök elfogadta Emmanuel Macron francia államfő ajánlatát, miszerint tartsanak csúcstalálkozót Európa biztonságáról és stabilitásáról – jelentette be az Élysée-palota vasárnap este.

A közlemény szerint a csúcstalálkozóra vonatkozó kérdéseket Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter készíti elő február 24-i találkozóján. Ugyanakkor a közlemény leszögezi, hogy egy ilyen találkozó

csak azzal a feltétellel jöhet létre, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát.

Ugyanezt a feltételt közölte vasárnapi közleményében a Fehér Ház is.

Vasárnap Emmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal és Joe Bidennel is tárgyalt telefonon. Ezenkívül egyeztetett Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Boris Johnson brit miniszterelnökkel is.

A Kreml a tárgyalásokkal kapcsolatban közölte, hogy komoly az aggodalom a donbaszi helyzet romlása miatt. Az orosz elnök megjegyezte, hogy az eszkaláció oka az ukrán biztonsági erők provokációi. Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO-országok folyamatosan küldik a modern fegyvereket és lőszereket Ukrajnába, ami szerinte arra ösztönzi Kijevet, hogy katonai úton oldja meg a problémát.

Vlagyimir Putyin véleménye szerint Kijev csak imitálja a tárgyalási folyamatot, közben pedig makacsul elutasítja a minszki megállapodások és a normandiai formátumban kötött megállapodások betartását. A jelenlegi helyzet élességét figyelembe véve az elnökök célszerűnek tartották a helyzet diplomáciai úton történő megoldását.

Mindezeket szem előtt tartva Vlagyimir Putyin megismételte, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak komolyan kell vennie az orosz biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseket, és konkrétan és lényegre törően válaszolniuk kell rájuk – olvasható a Kreml közleményében.

Az EU támogatja a találkozót

Az Európai Unió támogatja a Washington és Oroszország között az ukrán helyzetről szóló további tárgyalások megszervezésére tett erőfeszítéseket – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn reggel Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásra érkezve.

Égető szükség van arra, hogy a szereplők vezetői szinten, miniszteri szinten, bármilyen formában asztalhoz üljenek, és megpróbáljanak diplomáciai megoldást találni a háború elkerülésére

– idézi a képviselőt az MTI. Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozójával kapcsolatban Borrell megerősítette:

Támogatni fogjuk, hogy a legjobb diplomáciai megoldást találjuk meg a válság megoldásra.

Kreml: korai találkozóról beszélni

Korai még Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójáról beszélni – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Hozzátette: a két elnök bármikor összehívhat telefonbeszélgetést vagy találkozót, de egyelőre nincs konkrét ilyen terv.

Egyetértés van abban, hogy külügyminiszteri szinten kell folytatnunk a párbeszédet

– mondta a szóvivő. Dmitrij Peszkov ugyanakkor „abszolút hazugságnak” minősítette az amerikai média azon értesülését, amely szerint Oroszország listát állított össze azokról az ukránokról, akiket az invázió után elfogna vagy megölne. A szóvivő egyben „rendkívül szokatlannak” minősítette az amerikai nagykövetségnek az Oroszországban tartózkodó amerikaiakhoz szóló figyelmeztetését, hogy készüljenek fel az ország elhagyására szükség esetén.

A nagykövetség vasárnapi biztonsági riasztásában médiaforrásokra hivatkozva azt írta, hogy terroristák bevásárlóközpontok, vasút- és metróállomások és más nyilvános helyek ellen fenyegetőztek támadásokkal a többi között Moszkvában, Szentpéterváron és az orosz–ukrán határhoz közeli területeken.

A Kreml szóvivője hétfőn újfent hangsúlyozta, hogy a helyzet továbbra is rendkívül feszült az ukrán keleti fronton, az ukrán erők és az oroszbarát szakadárok között. Peszkov szerint „ez aggasztó”, és Ukrajnát okolta a helyzet romlásáért, azzal vádolva, hogy „népirtást” akar elkövetni az orosz ajkú lakosság ellen.

(Borítókép: Joe Biden és Vlagyimir Putyin 2021. június 13-án. Fotó: DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP)

Rovatok