Index Vakbarát Hírportál

Putyin meggondolta magát, maradnak az orosz katonák Ukrajna közelében

2022. február 20., vasárnap 12:02 | aznap frissítve

Az eredetileg február 10. és február 20. között tervezett belarusz–orosz hadgyakorlat nem ér véget, az orosz katonák nem távoznak Belarusz területéről.

A korábban ismertetett tervek szerint hivatalosan ma kellene véget érnie a belarusz–orosz hadgyakorlatnak, de úgy tűnik, hogy még nem távoznak Belaruszból az orosz katonák. Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök a donbaszi helyzet súlyosbodása miatt úgy határozott, hogy folytatják a fegyveres erők tesztelését.

Belarusz és Oroszország a határok közelében zajló katonai tevékenység és a Donbaszban való eszkaláció miatt úgy döntött, hogy folytatják az erők közös ellenőrzését

közölte Viktor Hrenin belarusz védelmi miniszter. Az orosz fegyveres erők határozatlan ideig maradnak Belarusz területén.

Az eredeti elképzelések szerint a hadgyakorlatot február 10. és február 20. között tervezték. A belarusz és orosz katonai erők közös gyakorlata a hidegháború óta a legnagyobb szabású művelet. A NATO főtitkára szerint mintegy 30 ezer orosz katona érkezett Belaruszba. Jens Stoltenberg szerint Moszkva egyebek között Szu–35-ös nehézbombázó repülőgépeket, kettős képességű, rövid hatótávolságú Iszkander rakétákat, SZ–400 Triumf légvédelmi rakétákat és különleges alakulatokat (Szpecnaz) is Belaruszba vezényelt.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azonban még a gyakorlat megkezdése előtt közölte: a csapatok létszáma nem éri el az EBESZ bécsi dokumentumként ismert szabályai szerint 2011-ben elfogadott maximális szintet. A bécsi dokumentum által megengedett maximális szint kevesebb, mint 13 ezer katona, háromszáz tank, ötszáz páncélozott jármű és 3500 ejtőernyős.

Bekerítették Ukrajnát

Az orosz csapatok szinte minden oldalról körbeveszik Ukrajnát. A jelentések szerint ugyanis

Már ma támadnak az oroszok?

Korábban Michael Kofman amerikai katonai elemző elmondta, hogy a február 16-i orosz invázió lehetőségét mindig is eltúlozták, február 20-ra és az azt követő napokra kell elsősorban figyelni. Érvelésének alátámasztására a szakértő több tényezőt is említett, külön kiemelte, hogy az orosz–belarusz hadgyakorlatok ekkor érnek véget.

Korábban Belarusz védelmi osztálya kijelentette, hogy a gyakorlatok után minden orosz katona elhagyja a köztársaság területét.

Egy másik érvnek az Orosz Föderáció esetleges offenzívája mellett a müncheni biztonsági konferencia végét nevezte, amelyet követően Volodimir Zelenszkij elnök visszatér Ukrajnába. Szintén február 20-án ér véget a pekingi olimpia, és Vlagyimir Putyin a média szerint csak a záróünnepség után kezdi meg az inváziót, nehogy megzavarja Hszi Csin-ping kínai vezetőt.

Moszkva nem akarja kiejteni a „háború” szót

Oroszország soha senkit nem támadott meg, és a sok konfliktus után sem akarja kimondani a „háború” szót – mondta Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének szóvivője a helyi sajtónak.

Emlékeztetjük önöket, hogy Oroszország soha nem támadott meg senkit történelme során. A sok háborút túlélő Oroszország pedig az utolsó ország Európában, amely ki akarja ejteni a „háború” szót

– idézi Peszkovot a TASZSZ.

Joe Biden összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot

Az amerikai elnök február 20-ra, vasárnapra hívja össze az amerikai Nemzetbiztonsági Tanácsot (NSC) az ukrajnai helyzet miatt. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy

Biden továbbra is figyelemmel kíséri a változó ukrajnai helyzetet, és nemzetbiztonsági csapata rendszeresen beszámol neki a fejleményekről.

Az elnök nemzetbiztonsági szakértői megerősítették, hogy Oroszország bármelyik pillanatban támadást indíthat Ukrajna ellen – állítja a Fehér Ház szóvivője.

(Borítókép: Russian Defence Ministry / AFP)

Rovatok