Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Magyarország részese a közös uniós álláspontnak

2022. február 22., kedd 05:27

Orbán Viktor nem sokkal éjfél előtt a Facebook-oldalán posztolt, rövid üzenetében pedig világossá tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak az orosz–ukrán konfliktust illetően.

Ma este telefonon egyeztettem az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről. Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak

– írta a közösségi oldalán a kormányfő.

Mint ismert, hétfő este békefenntartó csapatok indultak Kelet-Ukrajnába.

A The Guardian hétfő esti beszámolója szerint Vlagyimir Putyin – aki elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét – még hétfőn este aláírta az elnöki rendeletet, amelynek értelmében „békefenntartás” céljából csapatokat küldenek Kelet-Ukrajnába, a szakadárterületekre. Amerikai beszámolók szerint mintegy 190 ezer orosz katona állomásozott múlt pénteken a határnál.

Emmanuel Macron francia elnök rövid közleményt adott ki hétfőn este, amelyben elítélte Oroszország döntését a szakadárterületek függetlenségének elismerésében. A francia politikus leszögezte: kedden kezdeményezi az ENSZ biztonsági tanácsának rendkívüli ülését.

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője a Guardiannek elárulta: kedden korán reggel kabinetülést tartanak, ahol megvitatják az orosz–ukrán konfliktus fejleményeit, döntenek az Egyesült Királyság esetleges beavatkozásáról és a szankciókról.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatóján 2022. február 21-én.  Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok