Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor telefonon tárgyalt az ukrán államfővel

2022. február 22., kedd 13:47

Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az orosz–ukrán konfliktusról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar miniszterelnök a megbeszélésen kifejtette: Magyarország – szomszéd államként – aggodalommal figyeli az ukrajnai fejleményeket.

Orbán Viktor tájékoztatta Zelenszkij elnököt arról, hogy Magyarország a koordinált európai válaszcselekvés részeseként támogatni fogja a helyzet rendezésére irányuló közös uniós erőfeszítéseket. Ennek keretében a kormány folyamatosan egyeztet nyugati szövetségeseivel – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a tárgyalás során biztosította Volodimir Zelenszkijt arról, hogy Magyarország, ahogy eddig, ezután is támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfő este Vlagyimir Putyin parancsára „békefenntartó” orosz csapatok vonultak be Kelet-Ukrajnába, miután az orosz elnök elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. A fejleményekkel kapcsolatban Bendarzsevszkij Anton kutatót is kérdeztük.

Azt is megírtuk, hogy Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet az ukrajnai helyzet miatt. Az eszkalálódó eseményeket percről percre követheti velünk ide kattintva.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Attila Kisbenedek / AFP)

Rovatok