Index Vakbarát Hírportál

Megkezdik munkájukat az EBESZ választási megfigyelői

2022. február 23., szerda 08:47

Csütörtökön, vagyis február 24-én kezdi meg a munkáját Magyarországon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelési missziója – tudta meg a Népszava.

A lap emlékeztet rá: a nemzetközi szervezet korábban úgy határozott, hogy teljes körű, azaz nagy létszámú és a szavazás napján – április 3-án – is alapos ellenőrzést végző megfigyelési missziót küld hazánkba. Attól is függ a döntés végrehajtása, hogy sikerül-e összetoborozni a 218 megfigyelőt.

Budapestre érkezik a héten a misszió delegációvezetőből és a szakértőkből álló 14 fős központi csoportja. Várhatóan a jövő héten jön az a 18 ellenőr, akik heteken át a választás folyamatát, a kampányt fogják figyelemmel kísérni – írja a Népszava.

A lap értesülései szerint a kifejezetten a szavazást monitorozó 200 megfigyelő toborzása még zajlik, a kontingens csak néhány nappal április 3. előtt fog megérkezni. A 218 szakembert az EBESZ részt vevő államai küldik a választási megfigyelési misszióba.

Mint azt korábban megírtuk, húsz magyar civil szervezet levélben fordult az EBESZ-hez, hogy ne korlátozott missziót küldjenek az áprilisi választások megfigyelésére, hanem teljes körűt, ami a szavazás napján nagyszámú rövid távú megfigyelővel van kiegészítve. Arról is beszámoltunk, hogy több mint hatvan európai parlamenti képviselő sürgette a magyar választások szigorú helyszíni ellenőrzését.

Varga Judit igazságügyi miniszter február elején a Facebook-oldalán közölte: sok szeretettel várják Magyarországra az EBESZ megfigyelőit. „Az elmúlt években is jelen voltak hasonló missziók hazánkban, sőt mi is előszeretettel küldünk megfigyelőket más országokba. Bevett szokás, rutin” – írta a miniszter.

A választásról való tájékozódás már elkezdődött az EBESZ részéről, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) együttműködéséről biztosította a szervezetet.

Januári cikkünkben részletesen bemutattuk: az EBESZ mit vizsgál, milyen jogosítványai vannak, mit jelent a teljes körű választási megfigyelés, illetve 2018-ban milyen főbb ajánlásai voltak a szervezetnek.

(via Népszava)

(Borítókép: Lisa Leutner / MTI / AP)

 

Rovatok