Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter korrigálta álláspontját a háborúval kapcsolatban

2022. február 25., péntek 10:25

A NATO-tag Magyarország igazodva katonai szövetségünk álláspontjához, nem küld csapatokat Ukrajnába – közölte az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken.

Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában

– fogalmazott Márki-Zay Péter.

A kormányoldalon az elmúlt napokban többször is az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szemére vetették, hogy korábban arról beszélt, magyar katonákat és fegyvereket küldene az Oroszország által megtámadott Ukrajnába, ha a NATO úgy kérné.

Csütörtökön Török Gábor politikai elemző az orosz–ukrán háború belpolitikai vonzatait értékelve arról írt a közösségi oldalán, a magyar miniszterelnök szerencséje, hogy „az ellenzék továbbra is segítségére siet: ilyen helyzetekben egyetlen rossz mondatot mondhat az ellenzék, és azt már – a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve – a háború előtti napokban meg is tette Márki-Zay Péter”.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábban a Partizán műsorában kérdésre válaszolva mondta azt, hogy ha a NATO úgy dönt, akkor akár katonai segítséget is adhatna Magyarország Ukrajnának. Hozzátette azonban, hogy „egyelőre erről szó sincs”. Majd az ATV műsorában hasonlóan nyilatkozott a fegyverek adása kérdésében.

Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke a Magyar Hang oldalán – február 1-jén – megjelent publicisztikájában az ukrán kormánynak felkínálandó fegyverekről írt.

Először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára, hogy ezzel is hozzájáruljunk a kárpátaljai magyar kisebbségek védelméhez

– írta Fekete-Győr András.

Csütörtökön a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után Orbán Viktor közölte: a háborús konfliktusból ki kell maradni, a legfontosabb a magyar emberek biztonsága, ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába. „Humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd” – tette hozzá a miniszterelnök.

Az orosz–ukrán háború eseményeit percről percre követjük az Indexen, a legfrissebb fejleményekről ide kattintva  olvashatnak. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok